
Tijdens de Algemene Vergadering van 22 juni 2022 heeft het Garantiefonds Reizen (GFG) een nieuwe Raad van Bestuur verkozen, op voordracht van ABTO, BTO, UPAV en VLARA.
Voorzitter van de Raad van Bestuur: Emerald De Strycker (VLARA)
Ondervoorzitter: Dominique Stuyck (UPAV)
Penningmeester: Geert Raes (ABTO)
Secretaris: Erik Van Hoornyck (BTO)
Deze nieuwe Raad van Bestuurd werd verkozen voor drie jaar.
De overige bestuurders zijn Bjorn Moriau en Paul Ryckaseys (voorgedragen door ABTO), Jan Van Steen en Mickey Creyf (voorgedragen door BTO), Philippe Hagelstein en Hedy Hafsia (voorgedragen door UPAV), en Ingrid Brackman en Helena Debedts (voorgedragen door VLARA).
Maatschappelijke rol vervullen
Tijdens de Algemene Vergadering werd de jaarrekening van 2021 goedgekeurd met een break-even resultaat. Ondanks het immense faillissement van Thomas Cook in 2019 en twee zeer moeilijke “covid19-jaren” voor de reissector, beschikt GFG over voldoende reserves om zijn maatschappelijke rol van bescherming van de consumenten te blijven vervullen.
“Paradoxaal genoeg werd GFG in 2021 met slechts drie faillissementen van zijn leden geconfronteerd, nl. Ornella Travel, Tellus en Tristar Travel. De meeste rechthebbende reizigers zijn intussen geholpen. Pijnlijk was het faillissement van Rainbow-Service Voyages op 17 januari van dit jaar: deze tour operator en reisketen ging ten onder aan de coronacrisis en veroorzaakt een aanzienlijke schade voor GFG, die nog in volle afhandeling verkeert. Ook de kleine reisorganisator, Zuid-Afrika Reiscenter, ging intussen failliet,” klinkt het.
“De talrijke overheidsmaatregelen, een degelijke basis en de enorme flexibiliteit van de reissector, heeft de impact van de coronacrisis op GFG beperkt. De impact op langere termijn is moeilijk in te schatten. Zeker is dat de oorlog in Oekraïne, de mogelijke terugkeer van virusgolven in het najaar en de sterk stijgende levensduurte het verwachte snelle en sterke herstel in de weg staat. Niettemin verwacht de Raad van Bestuur toch boekingen voor de zomer die 70% of meer kunnen gaan in vergelijking met de zomer 2019.”
Op federaal en Europees niveau is het doorgedrongen dat het economisch onmogelijk is dat verzekeraars risico’s die een gehele sector treffen, zoals oorlog, terreur én pandemie, zouden afdekken, ten bewijze de massale, noodzakelijke staatstussenkomsten. Commerciële verzekeraars trekken overal in de Europese Unie hun handen af van de reissector. Om dit probleem aan te pakken, werkt de Regering aan een wet die het risico voor de insolventieverzekeraars sterk zou moeten beperken. De Staat zou als een soort publieke herverzekeraar optreden, en, mits een gepaste premie, het gecumuleerde, jaarlijkse risico boven een bepaald plafond afdekken. Ten einde het systeem van bescherming van reizigers tegen insolventie voor de toekomst te vrijwaren, dringt de Raad van Bestuur aan op een spoedige goedkeuring van de wet ter zake.
30 nieuwe leden-bedrijven
Het Garantiefonds Reizen verzekert op heden 434 bedrijven in de reissector die in totaal meer dan 700 verkooppunten in België en Luxemburg vertegenwoordigen. “We stellen met genoegen vast dat de zin om de te ondernemen in de reissector niet is afgenomen, integendeel in de eerste jaarhelft mocht GFG al 30 nieuwe leden-bedrijven verwelkomen. Aldus blijft GFG zijn rol als mutualistisch sectorfonds, zonder enige winstbejag, vervullen.”