
Eurostar meldt een sterke terugkeer van zakenreizen in de eerste zes maanden van 2022. Volgens gegevens van Eurostar was het herstel van zakenreizen tussen Londen en Parijs het snelst bij Franse en Amerikaanse bedrijven. Daarbij jagen de bank-, luxe- en consultancysectoren de zakenreismarkt aan.
Nu Eurostar aan 75% van de dienstregeling van vóór de pandemie zit, bevindt het aantal zakenreizen zich in de eerste helft van 2022 terug op 70% van het niveau van 2019 en het aantal zakelijke accounts is met 40% gestegen tussen 2019 en 2022. Nieuw onderzoek in opdracht van de hogesnelheidsspoorwegmaatschappij wijst op het sterke vertrouwen van bedrijven in Europese zakenreizen: 78% van de zakenreizigers verwacht meer of evenveel te reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa vergeleken met 2019.
Sneller
François Le Doze (COO van Eurostar) licht toe: “Het aantal zakenreizen is in 2022 sneller hervat dan we hadden verwacht, zeker als je bedenkt dat we nog steeds maar aan ongeveer drie kwart van onze dienstregeling van vóór de pandemie zitten. We hebben er alle vertrouwen in dat deze trend zich na de zomerperiode zal voortzetten, ook omdat september traditioneel een drukke maand is voor zakenreizen.”
Trend: werk + vrije tijd
Tijdens de pandemie is een sterke ‘werk plus vrije tijd’ of ‘bleisure’-trend ontstaan, aangezien werknemers ervoor kiezen de flexibiliteit van de mogelijkheid om overal te werken te gebruiken om werk met tijd met het gezin te combineren. Volgens het onderzoek voelt meer dan een kwart van de zakenreizigers de behoefte om de tijdens de pandemie verloren tijd in te halen door werkreizen te verlengen voor vrijetijdsdoeleinden en overweegt 86% deze aanpak in 2022. De gegevens van Eurostar bevestigen dit: 85% van de zakenreizen die in mei en juni werden geboekt, omvatten een verblijf van minstens één nacht.
Trein versus vliegtuig
In het beleid voor zakenreizen staat in veel organisaties duurzaamheid nu centraal. Dit jaar verplichten meer dan 20% van de zakelijke klanten van Eurostar hun werknemers om met de trein te reizen wanneer dit een haalbare optie is. Het nieuwe onderzoek bevestigt dit, met een kwart van de ondervraagden die zeggen dat hun werkgever treinreizen verplicht voor zakenreizen, een cijfer dat hoger ligt bij kleinere bedrijven. Bovendien verklaarde meer dan de helft van de reizigers (56%) dat het gebruik van duurzame reismogelijkheden voor het werk nu belangrijker is dan vóór de pandemie.
Samenwerken
“We zijn verheugd om zowel in Frankrijk als in Nederland te zien dat regeringen dezelfde weg volgen als bedrijven, door een beleid in te voeren om reiskeuzes te beïnvloeden ten voordele van het milieu,” zegt François Le Doze, “Wij zijn vastbesloten om met de spoorwegindustrie samen te werken om onze dienstregelingen en verbindingen verder te optimaliseren, zodat het voor meer passagiers gemakkelijker wordt om de trein te verkiezen boven het vliegtuig.” Onlangs kondigde Eurostar een vierde rechtstreekse trein aan op zijn populaire route tussen Amsterdam en Londen.