
“Vergeet alles wat je weet over riviercruiseschepen en begin helemaal opnieuw.” Zo moet het ongeveer geklonken hebben toen Viva Cruises twee jaar geleden VIVA TWO bestelde. Het resultaat is ronduit verbluffend. Gisteren werd het paradepaardje tijdens een uitgebreide ceremonie in Düsseldorf ingehuldigd. Goed nieuws. De champagnefles knalde zoals het hoorde. Viva Cruises is er werkelijk in geslaagd om riviercruises naar een hoger niveau te tillen. Voortaan ligt de lat hoger, voor iedereen.
Wat meteen opvalt is de ongelooflijke ruimte die het schip biedt. Is het groter? Nee. Is het breder of hoger? Nee. Riviercruiseschepen moeten zich nu eenmaal laten dwingen door de hoogte van bruggen en afmetingen van sluizen. Toch slaagde de architect erin om door een ontwerp van licht, glas en in elkaar vloeiende ruimtes een heel ander gevoel te creëren. Maar er is uiteraard meer dat VIVA TWO te bieden heeft.
Ik had het voorrecht om een gesprek te hebben met Andrea Kruse, de COO van het bedrijf. We spraken over wat dit indrukwekkende schip onderscheidt, het belang van duurzaamheid en de veranderende demografie van riviercruises.
Als je 3 zaken zou kunnen noemen die VIVA TWO onderscheiden van alle voorgaande schepen en de concurrentie, wat zouden die dan zijn?
Ten eerste hebben we aan boord van VIVA TWO maar liefst drie restaurants, die elk een unieke culinaire beleving bieden. Het eerste restaurant, genaamd Bistro, biedt uitsluitend vis en zeevruchten van de hoogste kwaliteit. Het tweede restaurant, Moments, richt zich op de mediterrane keuken en biedt een ontspannen sfeer waarin gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten. Tot slot biedt Riverside, ons hoofdrestaurant, een scala aan internationale gerechten, inclusief veganistische en vegetarische opties. Dit alles is inbegrepen in onze all-inclusive formule. Bovendien hebben we het reserveringssysteem voor onze restaurants geoptimaliseerd, waardoor onze gasten meer kans hebben om van alle specialiteiten te proeven. Gasten kunnen voor de middag een reservering maken bij een van de drie restaurants. Dit systeem zorgt ervoor dat onze gasten een optimale culinaire ervaring hebben en dat iedereen de kans krijgt om te genieten van de specialiteiten die elk restaurant biedt.
Een ander belangrijk aspect dat VIVA TWO onderscheidt is het ontwerp van het schip. Het is ontworpen met een open concept, waardoor er veel ruimte, licht en glas aanwezig is aan boord. Ondanks de beperkingen die gepaard gaan met de afmetingen van een rivierschip, vanwege bijvoorbeeld bruggen en sluizen, is het fenomenaal om te zien welke ruimte VIVA TWO biedt. Dit ontwerp komt tot uiting in de kamers, het atrium en vooral in de lounge, de bar en het Riverside restaurant, die naadloos in elkaar overgaan.
Ten slotte is VIVA TWO trots op enkele superlatieven die het schip biedt. Een daarvan is het feit dat wij momenteel beschikken over de grootste 360° bar op de Europese rivieren. Dit biedt onze gasten een unieke ervaring waar ze kunnen genieten van een drankje terwijl ze genieten van een spectaculair uitzicht op de omgeving. Daarnaast bieden onze suites ook de grootste Franse balkons met veel ruimte en licht.
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor VIVA Cruises en welke maatregelen nemen jullie om de impact op het milieu te beperken?
Duurzaamheid is voor VIVA Cruises een belangrijk aspect. We zijn ons ervan bewust dat dit echter met heel wat praktische uitdagingen komt, vooral omdat de ruimte op een rivierschip beperkt is en grote batterijen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn. Dit zou teveel ruimte innemen en de prijzen voor onze gasten onbetaalbaar maken. Ook bepaalde routes zouden niet meer mogelijk zijn.
We hebben echter enkele maatregelen genomen om onze impact op het milieu te beperken. Op het bovendek van VIVA TWO hebben we bijvoorbeeld 76 zonnepanelen geïnstalleerd die de hulpmotoren van het schip aandrijven. Daarnaast beschikt het schip over de nieuwste technologie om de brandstofconsumptie te optimaliseren, waardoor we minder brandstof gebruiken en minder schadelijke emissies uitstoten. We experimenteren ook met verschillende soorten brandstof, hoewel dit nog in de beginfase zit.
Op verschillende aanlegplaatsen maken we gebruik van land power, wat betekent dat we onze motoren niet meer hoeven te laten draaien om het schip van elektriciteit te voorzien. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in onze inspanningen om de impact op het milieu te beperken. Momenteel dragen we deze investeringen volledig uit eigen middelen. Bovendien zijn er verschillende actoren bij dergelijke projecten betrokken, wat het niet eenvoudig maakt.
Riviercruises worden nog steeds geassocieerd met een oudere doelgroep. Toch lees je vaker dat er een verjonging optreedt. Merken jullie dat ook en hoe spelen jullie daar op in?
We merken zeker dat er een verjonging optreedt. Bij VIVA Cruises hebben we onze gemiddelde leeftijd kunnen verlagen tot 60,4 jaar, wat al beduidend jonger is dan vroeger.
Om in te spelen op de wensen van de jongere generaties, bieden we bijvoorbeeld veel verschillende routes het hele jaar door. We bieden ook korte routes aan van bv 4 nachten, die erg populair zijn bij de jongere generatie. We organiseren thematische cruises, zoals wellness en citytrips, waarbij we onze gemiddelde leeftijd vaak zien dalen tot 40 jaar.
We hebben ook gemerkt dat er nog steeds behoefte is aan een brochure, maar we hebben deze in de vorm van een magazine gebracht, wat de jongeren meer aanspreekt. Daarnaast hebben we verschillende digitale tools ontwikkeld.