
Het gerechtshof in Amsterdam heeft geoordeeld dat het aantal vluchten volgend jaar aanzienlijk beperkt kan worden. Deze beslissing betekent dat vanaf 1 november niet langer 500.000 vluchten zullen worden uitgevoerd, maar 460.000.
Volgens het Hof kan het aantal vluchten namelijk omlaag op basis van de zogeheten Geluidsverordening. Ook stelt het Hof dat de krimp naar 460.000 vluchten ’geen exploitatiebeperking’ is omdat de regeling maar voor een jaar zou gelden.
Na de beslissing van minister Harbers van Infrastructuur om het aantal vluchten volgend jaar drastisch te verminderen, heeft de luchtvaartsector eerder dit jaar juridische stappen ondernomen. In april oordeelde de rechter dat de minister in het ongelijk gesteld werd en dat een Europese procedure gevolgd had moeten worden om het aantal vluchten te beperken.
Uiteindelijk is het doel van de regering om het aantal vluchten per jaar terug te brengen tot 440.000. Om de voortgang te waarborgen, wilde de regering zelfstandig een eerste stap zetten naar 460.000, maar werd door de rechter teruggefloten. Het gerechtshof veegt nu de vloer aan met die uitspraak en stelt de luchtvaartmaatschappijen in het ongelijk.
Het Hof erkent dat er waarschijnlijk ‘aanzienlijke schade’ zal ontstaan voor onder andere TUI, Easyjet en Corendon. Echter, in het kader van het kort geding is dit niet voldoende om tot een andere afweging te komen, zelfs niet in combinatie met andere aspecten zoals het behoud van werkgelegenheid, de hub-functie en passagiers. Dit komt doordat het hier gaat om een tijdelijke aanpak van een complex probleem, waarbij het belang van omwonenden zwaarder weegt, aldus het vonnis.
De zogenaamde balanced approach-procedure biedt alle betrokken partijen de mogelijkheid om hun standpunt kenbaar te maken. Deze procedure is overigens al in gang gezet, maar vergt aanzienlijk meer tijd. Volgens het Hof is de zogenaamde ‘experimenteerregeling’, waarop de minister zich baseert om volgend jaar het vluchtplafond te verlagen, geheel in overeenstemming met zowel nationale als Europese wetgeving.
Foto © Shutterstock