
Belgen reizen meer en geven meer uit aan reizen. Dat is de conclusie van het recentste Travel Intelligence Report Q3 van de Belgian Travel Confederation. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn en blijven positief waarbij er een lichte verschuiving komt naar opnieuw meer reizen buiten Europa.
Groei voor georganiseerde reismarkt
Volgens het rapport wordt binnen de georganiseerde reismarkt YTD een groei opgetekend van 20% in omzet en 7% in aantal reizigers versus 2022. In vergelijking met 2019 noteert de sector respectievelijk een groei van 15% en 22%. De georganiseerde sector doet het hiermee beter dan de reismarkt in het algemeen, die een groei optekent van 10% versus 2022 en 5% versus 2019.
Minder last minutes
Ook het boekingspatroon, het ogenblik waarop reizigers hun vakantie reserveren, lijkt zich te stabiliseren. In de nasleep van de coronacrisis waren in 2022 nog later in het jaar boekingspieken, o.a. met een grotere vraag naar reizen kort voor vertrek. Dit jaar willen reizigers zeker zijn dat de reis van hun keuze nog beschikbaar is en reserveerden vroeg in het jaar. Het gevolg is dat er voor de zomer van 2023 opvallend minder ‘last minutes’ werden geboekt. Het aantal reizen dat binnen de 30 dagen voor vertrek werd gereserveerd evolueerde van 25% in 2021 naar 23% in 2022 en 19% voor 2023. Voor de zomermaanden juli en augustus is dit zelfs van 15% in 2021 gedaald naar 7% in 2023.
Top 5 bestemmingen
De top 5 van de bestemmingen voor de algemene reismarkt zijn Frankrijk, België, Spanje, Nederland en Duitsland binnen Europa en Turkije, Marokko, de Verenigde Staten, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten buiten Europa. Binnen de georganiseerde reismarkt zijn dat Spanje, Turkije, Frankrijk, Griekenland en Italië voor het geheel van de short- en medium-haul bestemmingen. Op de long-haul zijn dat de Verenigde Staten, de Kaapverdische eilanden, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand, dat na de heropening van Azië opnieuw aan populariteit wint.
CO2-emissies
Het rapport geeft ook een inzicht in de impact van het toerisme op de CO2-emissies die volgens de EU op 8% van de totale wereldwijde uitstoot zorgt. Aangezien de vooruitzichten duidelijk een verdere groei van het toerisme aangeven liggen hier voor de gehele sector belangrijke uitdagingen. Hiertoe werden onder invloed van onder andere het Europese FIT for 55, het plan voor een groene transitie reeds verschillende initiatieven genomen om de uitstoot drastisch te verminderen. Zo zorgt CORSIA, het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation, dat luchtvaartmaatschappijen alle uitstoot grondig monitoren en deze verminderen door het gebruik van bijvoorbeeld alternatieve brandstoffen en een bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De uitbreiding van het gebruik van alternatief transport zoals de trein worden dan ook aangemoedigd.
Afbeelding © Belgian Travel Confederation