
“Skiplagging,” ook bekend als verborgen-stad-ticketing, is een praktijk waarbij een passagier een vlucht boekt met een tussenstop op de beoogde bestemming, maar opzettelijk uitstapt op de tussenstop-luchthaven in plaats van door te reizen naar de eindbestemming. De passagier doet dit om te profiteren van lagere tarieven voor vluchten met tussenstops in de gewenste stad, zelfs als ze niet van plan zijn om naar de eindbestemming te reizen.
Deze tactiek wordt vaak gebruikt wanneer de gewenste bestemming duurder is om rechtstreeks naartoe te vliegen. Bijvoorbeeld, als iemand van stad A naar stad C wil vliegen, maar ontdekt dat een ticket van stad A naar stad B met een tussenstop in stad C goedkoper is, kan hij de vlucht naar stad B boeken en vervolgens eenvoudig de luchthaven verlaten in stad C, effectief het laatste deel van de reis “overslaand”.
Er bestaat al 10 jaar een website, www.Skiplagged.com die actief dergelijke “gedeeltelijke vluchtroutes” aanbiedt. Vaker dan de meesten zouden denken, is deze manier van het systeem omzeilen goedkoper dan een rechtstreekse vlucht te boeken. Dat heeft alles te maken met de combinatie van de pricing policies van luchtvaartmaatschappijen, en de voorkeur van de consument. Immers: de meeste mensen verkiezen directe vluchten. Die kunnen dus op bepaalde routes verkocht worden aan stevige prijzen. Op andere routes leggen luchtvaartmaatschappijen een tussenstop in, met “feeder” vluchten die de “B tot C” bestemming vullen. Skiplagged maakt gebruik van dit systeem, en promoot zijn diensten met soms agressieve prijzen. Bekijk de volgende screenshots van hun homepage. Ze wonnen inderdaad enkele jaren geleden een proces, dat United had ingespannen om hun praktijken te verbieden.
Het is echter belangrijk op te merken dat luchtvaartmaatschappijen over het algemeen skiplagging afraden en soms bestraffen. Ze hebben regels in hun vervoersovereenkomsten die dergelijke praktijken verbieden, en passagiers die zich bezighouden met skiplagging lopen het risico hun frequent flyer-accounts te laten schorsen of andere gevolgen te ondervinden. Bovendien kan skiplagging de planning van luchtvaartmaatschappijen verstoren en leiden tot verlies van inkomsten, daarom wordt het ongunstig bekeken door de industrie.
Het is ook enkel iets wat weggelegd is voor avonturiers, die bereid zijn een risico te nemen. Bij een verplichte re-routing bijvoorbeeld door weersomstandigheden, kan het zijn dat er van de tussenstop wordt afgezien – of dat die op een andere luchthaven plaatsvindt. Je moet ook wel zeker zijn dat er op de tussenstop van vliegtuig wordt veranderd. Nog een detail: je kan geen ruimbagage meenemen, want die gaat onvermijdelijk door naar de eindbestemming.
Conclusie: skiplagging is een praktijk die al heel lang bestaat, maar met de technologie van vandaag kunnen spelers als Skiplagged deze aan het bredere publiek aanbieden. Maar het blijft een beetje het systeem afromen, en is dan ook een zaak voor aanbieders en consumenten met een bepaalde “beat the system” mindset.