
“Opnieuw heeft een luchtvaartmaatschappij het terugbetalingsproces onderbroken, terwijl reisagentschappen bijkomende bedragen moeten betalen voor toekomstige vluchten die al geannuleerd zijn”, zegt ECTAA, de Europese beroepsvereniging voor reisagenten en touroperators, die ongeveer 80.000 reisagenten en touroperators over heel Europa vertegenwoordigt. Officieel is het de FIT- FTI (Fédération de l’Industrie du Tourisme / Federatie van de Toeristische Industrie) die voor de Belgische reissector het zitje heeft in ECTAA.
Air Belgium kan passagiers niet terugbetalen voor kosten die in de nabije toekomst worden gemaakt. Begin deze week diende het bedrijf een aanvraag in voor een gerechtelijke reorganisatie. Pas wanneer de rechtbank deze aanvraag heeft aanvaard, kan de maatschappij beginnen met het vereffenen van haar schulden. Volgens verschillende bronnen zouden passagiers tot een jaar op hun geld moeten wachten. Er zijn precedenten, waarin het nog veel langer duurde. Het argument van Air Belgium is gekend: door de bescherming tegen schuldeisers zou het bedrijf met de cargo- en wet lease activiteiten cash moeten kunnen genereren, die dan weer terugbetaling zou moeten mogelijk maken.
“Het faillissement en de daaropvolgende stopzetting van de activiteiten van luchtvaartmaatschappijen vormen een ernstig probleem, waardoor consumenten kwetsbaar worden en financieel onder druk komen te staan. Deze schaamteloze minachting voor de rechten van passagiers is in strijd met de Europese verordening inzake de rechten van luchtreizigers (Verordening 261/2004), die bepaalt dat passagiers recht hebben op terugbetaling binnen zeven dagen na annulering van een vlucht”, beklemtoont ECTAA.
“Passagiers die pakketreizen hebben geboekt, zijn veel beter beschermd” stelt de Europese beroepsfederatie, “Maar dit betekent dan weer een grote last voor touroperators, waaronder veel kleine en middelgrote ondernemingen. Ze moeten andere tickets vinden voor hun klanten, meestal tegen een veel hogere prijs en op zeer korte termijn. Bovendien krijgen ze de oorspronkelijk geannuleerde vluchten niet vergoed. Dit zorgt de facto voor allesbehalve een “level playing field”.
“Deze concurrentievervalsing in de reisindustrie heeft verstrekkende gevolgen en is schadelijk voor de consument. De Europese Commissie moet snel en resoluut actie ondernemen om de rechten en belangen van passagiers en reisorganisaties die hun klanten bedienen te beschermen” – nog steeds volgens ECTAA.
We helpen het ECTAA hopen, maar het is hoe dan ook teleurstellend hoe elke keer na de feiten alle mogelijke organisaties zich verplicht voelen om de spierballen te laten rollen via forse en minder forse perscommuniqués, terwijl iedereen weet dat het de volgende keer “weer prijs zal zijn”.