
Vorige week woensdag was het aan ABTO om leden en andere genodigden te verwelkomen, dit keer aan boord van de MSC Euribia, die aangemeerd lag voor het eerste vertrek uit Zeebrugge. Passagiers verlieten het schip voor excursies naar Brugge of Blankenberge, en ABTO vulde één van de salons voor presentaties van de Gfk cijfers en een presentatie van ECTAA. We hadden een viertal weken voordien al een presentatie-glimp van de cijfers van BTC gezien, maar de Gfk cijfers focussen op alle reizigers, namelijk die van de georganiseerde en niet-georganiseerde markt. Over de potentiële rijkdom in het samenvoegen van beide cijfers en nog meer, leest u eind deze week een opiniestuk in het 21e nummer van TravMagazine.
ABTO focust op de reisintenties gemeten in Q3 2023 voor de komende 24 maanden. Het gaat om mensen die nog niet geboekt hebben in die komende periode, maar die wel van plan zijn om op reis te gaan. De ondervraagde groep zijn 850 Belgen van 18 jaar oud of ouder, die minstens elke twee jaar een reis doen.
Zoals verwacht, zijn de reisintenties weer terug op het pre-corona niveau. Hierbij dient vermeld te worden dat zelfs in het diepste van de lockdown, de reisintenties hoog bleven.
Goed nieuws: de belangrijkste redenen om nog niet geboekt te hebben voor de geschetste periode, zijn beïnvloedbaar. 31% heeft nog niet beslist over de bestemming, 27% moet de timing nog vastleggen en 25% geeft aan altijd later te boeken. 15% wacht op last minutes of promoties – dat laatste is hoger dan tijdens de corona jaren, maar iets lager dan in 2019.
En dan komt “het” cijfer – ik toon hieronder de slide, zodat u kan zien dat ik geen typfout maakt: iets minder dan 4 miljoen Belgen verklaren dat ze de intentie hebben op reis te gaan in 2023, terwijl ze in augustus nog niet geboekt hebben. Dat is aanzienlijk meer dan de vorige jaren, maar minder dan in 2019.
Ik moet toegeven: ik wil geen methodiek aanvechten, maar ik vind dat cijfer zeer hoog. Een en ander zou nog hoge boekingscijfers moeten opleveren, met veel verblijven in september (24%) en in oktober (27%) we zijn nu halverwege oktober, dus een snel onderzoek naar de materialisaties van deze intenties zou echt interessant zijn. Temeer daar het om de totale markt gaat, georganiseerd en niet-georganiseerd.
Er zit wel enige logica in de reiswijze: slechts 12% van de respondenten geeft aan dat de reis als vliegvakantie pakketreis zal geboekt worden, en 71% geeft aan dat ze zelf voor hun arrangement zullen zorgen. Dat laatste is meer dan in 2019 en, logischerwijze, minder dan de drie vorige jaren.
Het wordt toch wel zorgelijk als we naar de duurzaamheidstrends kijken. Daar gebruikt ABTO ook Gfk consumentendata, vanuit een wereldwijd sample. Als ze daar de Belgen uit extrapoleren, dan blijken we een redelijk “laat de anderen het maar oplossen” landje.
Neem nu de confrontatie met de uitspraak ”Eerst komt veiligheid en welbevinden, dan kunnen we ons zorgen beginnen te maken over klimaatproblemen.” Wereldwijd gaat 16% akkoord hiermee, voor 35% van de Belgen is dat een juiste uitspraak. Trots? Ik niet.
Het wordt nog typischer als het gaat om individuele verantwoordelijkheid. Ik laat de slide voor zichzelf spreken.
No comment. En ze willen er nauwelijks meer voor betalen. Maar dat wist u ook al.
Conclusie uit deze cijfers: de Belgen gaan nog wel boeken, maar het ecologisch beseft hinkt achter bij de rest van de wereld.
ABTO had Eric Dresin, Secretaris-genaraal van ECTAA, uitgenodigd voor een update over de PTD (Package Travel Directory) revisie, en over duurzaamheid. De presentatie was gedetailleerd, duidelijk en toonde aan tegen wat voor een bureaucratische machine de lokale beroepsfederaties moeten opboksen. Tegen het einde van dit jaar zullen we onder andere voorstellen van een revisie van de hierboven genoemde PTD zien, een voorstel van framework over de rechten van passagiers, en een “EU mobility data space”, dit alles verpakt in een “mobility packaging”. Er zal nog intens lobbywerk moeten verricht worden in de komende weken en maanden, zo blijkt. Want de EU heeft niets van haar absolute focus op de rechten van de consument en de plichten van de organisatoren verloren, zo blijkt ook.
Eén slide van Eric vergeet ik nooit meer. Er blijkt een commissaris pro-consumenten, en een commissaris pro-airlines te zijn. Er is geen sprake van een commissaris die de belangen van de rest van de reisindustrie verdedigt, zo blijkt.
Mijn vraag: “Eric, waar moeten wij dan ons lobby werk doen?” wordt binnenkort beantwoord in een interview dat wij zullen hebben met de Belgische beroepsverenigingen en met Eric Dressin apart, in de komende print nummers van TravMagazine.
Zoals gezegd, verliep de bijeenkomst aan boord van de MSC Euribia. Daarover vindt u alles hier en hier.