
Zowel Thomas More als Howest zijn het academiejaar gestart met het aanbieden van een tweejarige hogeschoolopleiding Travel Support. De eerste afgestudeerden zijn pas voor juni 2025, maar de kersverse studenten gaan vanaf januari 2024 twee dagen per week aan de slag als reisagent op hun stageplek.
Binnen Thomas More neemt Linn Verschueren de teamlead voor deze graduaatsopleiding op zich. “Naar aanleiding van de wijzigende eindtermen in de richting Toerisme in het secundair onderwijs bood zich een opportuniteit aan om een graduaatsopleiding (niveau 5) tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de bestaande bacheloropleiding (niveau 6) in te richten”, vertelt Linn.
“Deze opportuniteit liet Thomas More niet liggen en een team van gemotiveerde docenten en opleidingsmanagers heeft de opleiding uitgetekend en vervolgens een dossier ingediend bij de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). Na positieve feedback op het informatiedossier organiseerde de NVAO een visitatie in september 2022 waarna we ook hierover een positief rapport kregen. Vervolgens kregen we begin 2023 de definitieve goedkeuring vanuit de Vlaamse regering om deze nieuwe opleiding in te richten. Door haar erkenning van de beroepskwalificatie Reisagent en de onderwijskwalificatie voor het graduaat in de travel support heeft de Vlaamse regering de behoefte aan gekwalificeerde reisagenten bevestigd.”
“Het betreft een 2-jarige opleiding van 4 semesters”, vertelt Linn. “Het is een beroepspraktijkgerichte opleiding, met als doel het afleveren van startklare professionals, waar studenten en hun ontwikkeling centraal staan. De studenten worden getraind op drie beroepsrollen: Serviceverlener, Verkoper en Administratieve Duizendpoot.”
“Het doelpubliek van de opleiding zijn generatiestudenten die een beroepsopleiding in het hoger onderwijs willen volgen en een praktische leerweg boven een meer theoretische verkiezen. Daarnaast ook Bachelor studenten die zich willen heroriënteren.”
“Het beroep van reisagent is een knelpuntberoep, er is dus een grote vraag naar afgestudeerden in de sector. De opleiding is hoofdzakelijk gericht op praktijk, waarbij de theorie de praktijk dient. Een docententeam met veel ervaring in de sector staat paraat.”