
Volgens een wereldwijd onderzoek onder 700 travel managers, uitgevoerd door SAP Concur in zeven markten, gelooft bijna de helft dat hun rol de afgelopen 12 maanden “stressvoller” is geworden.
Ze wijzen op een aantal uitdagingen, waaronder de impact van inflatie op de kosten van zakenreizen (41%), reizigers veilig houden in gebieden die steeds vijandiger worden (38%), omgaan met gezondheidsrisico’s en natuurrampen (38%), milieuvriendelijke reisopties vinden (37%) en onderbezetting bij reismanagementbedrijven (30%).
“De baan van de travel manager bereikt een nieuw niveau van complexiteit,” zegt Paul Dear, vice president of supplier services for EMEA bij SAP Concur. “Hun verantwoordelijkheden gaan veel verder dan reis- en onkostenbeheer. Ze worden geconfronteerd met uitgebreide due diligence-eisen, strengere regelgeving en stijgende prijzen, terwijl ze geen zicht hebben op de reisuitgaven en -activiteiten.”
Volgens SAP Concur zijn de totale uitgaven aan vliegtickets op weg om de niveaus van 2022 te overschrijden en blijven ze de niveaus van 2019 benaderen. Dit kan deels worden beïnvloed door de stijgende ticketprijzen: het gemiddelde vliegtarief is met 11% gestegen ten opzichte van 2019. Met andere woorden: het aantal business travellers blijft minder dan voor de pandemie.
Hierbij willen wij graag een opmerking aanhalen, die gemaakt werd door Jean-François De Mol van BCD Travel Belgium tijdens een recent gesprek met onze redactie. Deze ervaren rot in de zakenreiswereld, wees erop dat het segment “zakenreizen” in de afgelopen jaren werd uitgebreid met subesgmenten, onder andere de “digital nomads”: professionals die hun beroep uitoefenen zonder een vaste stek, vanop verschillende plaatsen ter wereld.
De Mol: “Waar deze digital nomads vaak zelf hun reizen en verblijven plannen, merken we dat ook in dit nieuwe segment steeds vaker beroep wordt gedaan op reisadviseurs. Logisch, want de wereld die zij bereizen, wordt elke dag complexer en meer onvoorspelbaar. Ik zou durven stellen dat als we alle subsegmenten die reizen als onderdeel zien van hun “job life” meetellen, het zakensegment méér dan 50% van het totale reisvolume bedraagt. Iets om over na te denken, dit zijn kansen voor de professionele reisadviseur!”
Volgens wereldwijde travel managers zijn de grootste bedreigingen voor zakenreizen last-minute vertragingen en annuleringen van luchtvaartmaatschappijen (45%) en leveranciers in de reisindustrie die de manier veranderen waarop ze reizen verkopen en boeken (38%).
Travel managers worden ook geconfronteerd met een toenemende druk op het vlak van duurzame ontwikkeling. Intern verwacht 36% van de zakenreizigers duurzamere reiskeuzes, ongeacht het bedrijfsbeleid, en 89% is van plan actie te ondernemen om de milieu-impact van hun reizen in de komende 12 maanden te verminderen.
In het komende jaar verwacht 98% van de zakenreismanagers dat hun bedrijf het reisbeleid zal aanpassen om de reiskosten te verlagen (37%), om tegemoet te komen aan de behoefte van reizigers aan flexibele opties (38%), om de zichtbaarheid van kosten en reizigers te verbeteren (36%) en om beter te voldoen aan interne en externe duurzaamheidsdoelstellingen (37%).
De SAP Concur Global Business Travel Survey werd uitgevoerd door Wakefield Research tussen 7 en 28 april 2023 onder 700 travel managers, gedefinieerd als degenen die zakenreisprogramma’s leiden of beheren, in zeven markten: Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Mexico, Maleisië, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de VS.