
In een speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van Brussels Airport in Skyhall, reflecteerde Brussels Airport Company CEO Arnaud Feist over het afgelopen jaar en ging hij dieper in op de plannen voor een duurzame toekomst. Het jaar 2023 bracht zowel uitdagingen als prestaties met zich mee voor de luchthaven, te midden van de nasleep van de COVID-19-pandemie.
“2023 was opnieuw een zeer druk jaar voor ons allemaal, met veel uitdagingen maar ook veel prestaties. En deze prestaties waren te danken aan de bijdrage van tienduizenden mensen, belichaamd door de vele gezichten van onze luchthavengemeenschap”, aldus Feist. “Als ik 2023 in één zin zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat we in 2023 onze sterke post-COVID-herstel hebben bevestigd en onze positie op verschillende belangrijke gebieden hebben versterkt.”
22,2 miljoen passagiers reisden in 2023 via Brussels Airport, een groei van 17% ten opzichte van 2022. 2023 was het jaar waarin het post-covid herstel verder werd doorgezet, waarbij het vrijetijdssegment, zowel vakantieverkeer als bezoek aan familie en vrienden, zich zo goed als volledig hersteld heeft. Ook op vlak van zakenreizen is er een duidelijk herstel, maar dit herstel wordt beïnvloed door meer teleconferenties, streven naar kostenbesparingen en efficiëntie en milieubewustzijn, wat vooral invloed heeft op zakenreizen op kortere afstand. “De toegenomen verkeersdrukte heeft een grote uitdaging gevormd voor onze operaties. Dankzij de inzet en professionaliteit van duizenden van onze collega’s en partners waren we in staat om een uitstekende service aan onze passagiers te leveren”, aldus Feist.
2023 was voor Brussels Airport een jaar van fors investeren in infrastructuur, in de operaties en de kwaliteit van de dienstverlening aan de passagiers. “We verbeteren de passagierservaring op veel niveaus. We hebben nieuwe winkels ontwikkeld, nieuwe food- en drankmogelijkheden, en we hebben zakelijke lounges gerenoveerd, om beter te kunnen inspelen op de voortdurend veranderende behoeften van de passagiers. We hebben ook extra fietsinfrastructuur aangelegd om de verbinding van Brussels Airport met het regionale fietsnetwerk te voltooien. En tot slot zijn we begonnen met de installatie van 400 elektrische oplaadpunten.”
“Als de luchtvaart een toekomst wil, moet het op een duurzame manier”, aldus Feist. In 2023 nam Brussels Airport de beslissing om te versnellen in de race naar netto koolstofvrij, door de deadline met 20 jaar te vervroegen van 2050 naar 2030. “Dat betekent nieuwe investeringen.” Tegen 2026 moet 5% van de vliegtuigbrandstof op de luchthaven uit duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF) bestaan. Sinds januari kunnen die vlot geleverd worden via de NAVO-pijplijn. SAF vormen een belangrijk instrument in het vergroenen van de luchtvaart en het verlagen van de CO2-uitstoot van het vliegverkeer.
Tot slot keek Feist naar een veelbelovend 2024. “We komen dichter bij het pre-covid niveau die we in 2025 willen bereiken.” Op korte termijn is de hernieuwing van de omgevingsvergunning voor Brussels Airport cruciaal. De huidige omgevingsvergunning van Brussels Airport loopt tot 8 juli 2024. Brussels Airport is met 64.000 jobs en € 3.2 miljard toegevoegde waarde per jaar de tweede grootste economische motor van het land. “Een nieuwe vergunning is essentieel voor de luchthaven om haar rol als economische motor te kunnen blijven spelen en dit met het grootste respect voor het milieu en de lokale bewoners.”