
Ter gelegenheid van de Wereld Tapas Dag nodigden de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel en de Toeristische Dienst van Extremadura reisprofessionals op 13 juni jl. in Excellis (Brussel) uit op een presentatie van de regio Extremadura. De focus lag op haar aanbod op het gebied van ervaringsgericht en gastronomisch toerisme. De Wereld Tapas Dag is ondertussen uitgegroeid tot een van de culinaire toeristische evenementen van het jaar.
In een exclusieve en stijlvolle sfeer konden de gasten het beste van het territorium en de gastronomie van de regio ontdekken. Extremadura staat voor een duurzame en avant-gardistische gastronomie. De prestigieuze chef-kok Alejandro Hernández van restaurant Versátil (1 Michelin ster) mocht de honneurs waarnemen. Hij werd vergezeld door één van de beste sommeliers van Spanje, Catalina Bustillo. Zij presenteerde een unieke selectie wijnen uit de regio Extremadura. Tijdens het evenement werd een wedstrijd gehouden waarbij Belgische chef-koks heerlijke tapas bereidden met lokale producten uit Extramadura.
In Extremadura onderscheidt elk gebied zich door zijn eigen producten en worden gerechten beïnvloed door de lokale veeteelt en akkerbouw. De gastronomie is er doorgaans eenvoudig en is voor een deel geïnspireerd op de keukengeheimen van de vele kloosters, geheimzinnige plekken die bezoekers op zoek naar rust en vrede ook vaak wisten te verrassen met een smakelijke, deugddoende keuken. Yuste, Guadeloupe en Alcántara zijn maar een paar van de vele plaatsen die onderdak boden aan reizende edellieden. Zelfs de uiterst veeleisende Karel V werd in vervoering gebracht door al het heerlijks dat hier op tafel werd gezet.
De Extremaduraanse keuken is sober, rijk aan smaken en gevarieerd, doordat ze zich kan beroepen op uitstekende grondstoffen en op slimme wijze haar hulpbronnen benut, maar vooral ook omdat ze duurzaam, authentiek, natuurlijk en transparant is. De Arabische “sinabi” is de voorloper van onze “caldereta” (vleesragout), de joodse “adefine” veranderde later in de “ollas” en “pucheros” (stoofpotten), en de escabeche is een bereiding die door beide gemeenschappen werd gebruikt en sterk verankerd is in de regio. Maar van alle schatten die Extremadura te bieden heeft, is het Iberische varken waarschijnlijk de belangrijkste. Hiermee wordt de beste ham ter wereld gemaakt.
Tijdens het evenement werden diverse gastronomische routes belicht. Ze bieden je klant de mogelijkheid om Extremadura te ontdekken vanuit diverse invalshoeken zoals zijn geschiedenis, cultuur, natuur en etnografie. Enkele voorbeelden zijn de route van de “Dehesa de Extremadura”-ibericoham, de kaasroute, de olijfolieroute van Extremadura, de wijn- en cavaroute van de Ribera del Guadiana, de kersenvallei en de Paprika van La Vera.
Foto’s ©JanBellen