
Op dinsdag 18 juni organiseerde touroperator TUI het TUI Happy Island event in Chalet Robinson in Ter Kamerenbos in Brussel. Naast heel wat TUI-medewerkers, reisagenten en sectorcollega’s tekenden ook de partners Paloma Hotels, Comobi, Rixos (UAE – Egypt – Turkey), RIU Hotels & Resorts, Atlantica Hotels en Curaçao Tourism Board present.
Het evenement was goed voor goed 250 deelnemers en het opzet was duidelijk. “TUI wil zijn waardering tonen voor het fantastische werk van de reisagent. Hoe kunnen we dat beter doen dan met een eigen TUI eiland vol summer vibes, verfrissende drankjes, zomerse gerechten en als klap op de vuurpijl een line-up vol entertainment”, klonk het vooraf.
De aandacht van de TravMagazine redactie ging vooral uit naar een opvallend moment tijdens het evenement. Thierry Coppejans, Head of Third Party Retail bij TUI, mocht in een ontspannen setting de nieuwe (sedert 1 februari 2024) Managing Director van TUI BENE, Arjan Kers, interviewen.
Arjan Kers opende als een sneltrein waarbij hij vertelde hoe hij in de jaren 90 voor Ten Bel werkte en als sales manager toen de Belgische reiswereld van reisagenten leerde kennen, waarna hij in diverse Spaanssprekende bestemmingen – van Lanzarote tot de Dominicaanse Republiek – voor de TUI DMC Ultramar Express aan de slag was. Dat bracht hem in contact met de familie Brackx. Annemie Brackx overtuigde hem om voor haar te komen werken als inkoper. Hij verhuisde naar Oostende waar hij in het appartement boven het Jetcenter woonde. Daarna evolueerde zijn carrière binnen TUI en werkte jaren voor Bart Brackx en daarna uiteraard voor Elie Bruyninckx. “Ik heb dus het grootste deel van mijn internationale loopbaan voor en met Belgen gewerkt!”
In het gesprek met Thierry Coppejans kwam Arjan Kers ook terug op de TUI BENE-structuur. Wat betekent dat voor de samenwerking met de reiskantoren? “Eerst en vooral: de Belgische collega’s zijn nog altijd op post en blijven dat ook”, aldus Kers. “Ik heb het dan over Sofie (n.v.d.r. Van den Driessche), Paavo (n.v.d.r. Planckaert), Thierry (n.v.d.r. Coppejans), en vele andere collega’s.”
Een tweede belangrijke stelling van Kers ging over het belang van de reiskantoren. “Na covid merken we dat klanten steeds vaker beroep doen op een reiskantoor voor het plannen en boeken van hun reis. Ze weten de service, veiligheid en ook de beleving in de reiskantoren naar waarde te schatten, en dat zowel in België als in Nederland. Dat is rechtstreeks het gevolg van het ongelofelijke werk wat reisagenten voor klanten hebben verricht tijdens de coronacrisis. TUI legt sterk de nadruk op verkoop via reisbureaus; dit is een cruciaal onderdeel van onze strategie.” Arjan Kers stipte aan dat hij elke twee weken een dag doorbrengt in een van de shops, om nauwgezet de vinger aan de pols te houden bij de klant. “Elke reisorganisator kan online verkopen. Maar eigenlijk ben ik een echte reiskantoren-liefhebber, want dat is de plek waar we het verschil kunnen maken voor de klant”, sloot Kers zijn betoog af, waarop hij applaus ontving van de aanwezige reisagenten.
In een volgende spitante vraag wees Thierry naar het Vlaamse en Waalse reislandschap en vroeg hij zich hardop af of TUI in België niet te Nederlands zou worden met zijn aanstelling. De vraag werd met evenveel scherpte beantwoord. “Nederlandstalig, Franstalig, Duitstalig,… TUI is vooral een robuust internationaal bedrijf dat in staat is om te handelen in een internationale omgeving. Ik heb ongeveer twintig jaar gewerkt onder Belgisch management. Voel ik me daardoor meer Belg dan Nederlander? Eigenlijk doet dat er niet zoveel toe, want bovenal beschouw ik mezelf als Europeaan en dat is hoe ik me wil gedragen.”
Slotvraag: Hoe ziet het reiskantoor van de toekomst eruit? “Als reisagent maak je het verschil met je ervaring en door de juiste service aan de juiste klant te bieden. Succesvolle reisagenten kennen hun fysieke omgeving goed en weten daardoor precies wat ze aan wie moeten verkopen.”
Fotoalbum: TUI Happy Island Event.
Foto © STYN/TUI