
De Belgische vereniging van touroperators ABTO publiceert traditiegetrouw elk kwartaal een verslag over de boekingscijfers en reisintenties in België. Dit keer richten we ons op de boekingen tot het einde van het tweede kwartaal.
In de eerste twee kwartalen (november ’23 – april ’24) hebben de Belgen aanzienlijk meer reizen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal geboekte trips (pax) is sinds eind januari met 5,6 miljoen toegenomen, wat een stijging van 13,7 procent betekent tegenover 2023. Het volume van de eerste twee kwartalen vertegenwoordigt inmiddels al 75 procent van het totale volume aan boekingen in 2023.
Het boekingsgedrag laat een sterke voorkeur voor vroegtijdige reserveringen zien tegenover vorig jaar. In het eerste kwartaal werd al 40 procent van het aantal reizen geboekt. Daarmee klimt het aandeel van het eerste kwartaal van 2024 met 7 procentpunt ten opzichte van 2023.
Goed nieuws voor de (cruise)sector
De georganiseerde reisindustrie heeft volgens het ABTO-rapport marktaandeel gewonnen tegenover zelfgeorganiseerde reizen, met een toename van 6 procentpunten. Daarmee is het aandeel van online boekingen voor het eerst sinds de coronaperiode afgenomen. Deze daling is vooral zichtbaar bij accommodaties, waar een verschuiving van boekingen via Booking.com en Airbnb naar hotelwebsites en touroperatorwebsites plaatsvindt. Ook het aantal face-to-face boekingen bij fysieke reisbureaus is toegenomen.
Ook het cruisesegment rukt verder op: het marktaandeel steeg in de eerste twee kwartalen met 58 procent tegenover vorig jaar. Daarmee zetten cruiserederijen hun opmars van het voorgaande jaar onverminderd voort. Volgens de Cruise Lines International Association (CLIA) stapten in 2023 zowat 83.000 Belgen aan boord van een cruiseschip, wat een explosieve groei van 52 procent betekende tegenover 2022. Meer hierover aan het begin van de derde TravMag Podcast.
Uitgaven, bestemmingen en transport
Ook de gemiddelde uitgaven per persoon is met bijna een kwart (+24%) tegenover vorig jaar toegenomen. De uitgaven bij boekingen via professionele reisorganisaties stegen evenwel minder fors (+19%). Wat betreft de top 10 bestemmingslanden blijkt dat 69 procent van de Belgen naar landen reist waar ze de afgelopen twee jaar al eerder zijn geweest, met Frankrijk, België en Spanje als de meest populaire herhalingsbestemmingen. Desondanks de hoge populariteit ziet België zijn aandeel wel het sterkst slinken tegenover vorig jaar.
Er zijn geen grote veranderingen in de keuze van transport: de auto en het vliegtuig hebben steeds een straatlengte voorsprong op de rest. Het aandeel van treinreizen – dat al relatief klein is – zag zijn aandeel krimpen van 7,8 procent tot 5,3 procent.
Reisintenties voor 2024
Er is een aanzienlijke toename in last-minute boekingsintenties, vooral in Vlaanderen, waar 44 procent van de reizigers aangeeft op het laatste moment te willen boeken. Juni blijft de meest geplande boekingsmaand, ondanks de verkiezingen en het Euro 2024 evenement.
Hoewel de toekomstige intentie om via een professionele reisorganisatie te boeken (31%) lager is dan de reeds gerealiseerde boekingen (38%), neemt de intentie om online te boeken af. Het geplande budget per persoon voor reizen in 2024 is met 6 procent gestegen, maar blijft veel lager dan de uitgaven voor reeds gerealiseerde boekingen, die met 24 procent zijn gestegen.
De bereidheid om het reisgedrag aan te passen om ecologische redenen blijft redelijk laag, met een gemiddelde score van 2,91 op een schaal van helemaal niet bereid (0) tot zeer bereid (5).
Bovenstaande resultaten baseren zich op een representatieve steekproef van 650 Belgische burgers van 18 jaar en ouder, afkomstig uit een panel van 35.000 contacten dat werd samengesteld door het van oorsprong Duitse marktonderzoeksinstituut GfK.