
De kersverse federale regering van premier Bart De Wever wil de bereikbaarheid van de Belgische luchthavens via het spoor verbeteren. In het regeerakkoord wordt de nadruk gelegd op directe hogesnelheidstreinverbindingen naar Brussels Airport en de integratie van de Charleroi Airport in het treinnetwerk.
De nationale luchthaven in Zaventem is al verbonden met het spoor, maar mist nog rechtstreekse hogesnelheidstreinen naar grote buitenlandse knooppunten – iets waar Brussels Airport-CEO Arnaud Feist al jaren voor pleit om op termijn te kunnen concurreren met onder meer Amsterdam Schiphol.
Brussels Airlines deelt dit standpunt en benadrukt dat een rechtstreekse verbinding belangrijk is voor passagiers die via Brussel reizen, vooral omdat de Lufthansa-dochter steeds meer dient als draaischijf naar Afrika. Momenteel moeten reizigers eerst naar Brussel-Zuid sporen, wat mogelijk een extra drempel vormt voor internationale overstappers met veel bagage.
Het lijkt erop dat de nieuwe regering nu gehoor wil geven aan beide bedrijven. De regering wil “obstakels” wegnemen om directe verbindingen met steden als Parijs, Londen, Amsterdam en Keulen mogelijk te maken.
Niettemin blijven er hindernissen. Twee jaar geleden benadrukte Eurostar-CEO Gwendoline Cazenave dat Brussels Airport geen prioriteit is voor het hogesnelheidsnetwerk. Eurostar richt zich op verbindingen tussen grote Europese steden, en een omweg via de luchthaven zou de reistijd verhogen, wat als nadelig wordt beschouwd voor de efficiëntie van het netwerk.
Trein naar Charleroi Airport: een volwaardige aansluiting?
Brussels South Charleroi Airport (BSCA), de tweede luchthaven van het land, heeft op dit moment geen directe treinverbinding. Passagiers moeten vanaf het station van Charleroi een shuttlebus nemen naar de luchthaven. De federale regering wil hier verandering in brengen door de luchthaven aan te sluiten op het nationale spoorwegnet.
Critici wijzen evenwel op de hoge kosten en praktische bezwaren van zo’n project. Transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) zegt aan het Nieuwsblad dat een treinverbinding pas interessant is als er voldoende vroege en late treinen rijden, gezien Charleroi vooral lagekostenmaatschappijen bedient met vluchten buiten de reguliere uren.
Daarnaast stelde een door de Waalse regering bestelde studie dat een treinverbinding weinig extra reizigers zou opleveren, aangezien de luchthaven al goed bereikbaar is met de auto en bus.
Bovendien haalt de luchthaven een aanzienlijk deel van haar inkomsten uit de parkeertarieven, waardoor er mogelijk interne weerstand is tegen een spoorverbinding.
Of beide projecten voor 2029 – het einde van de regeertermijn – het licht zullen zien, is vooralsnog koffiedik kijken. Het is nog niet duidelijk of de treinverbinding naar Charleroi zal gebeuren via een nieuwe spoorlijn of via een uitbreiding van bestaande trajecten. Het is eveneens onduidelijk of deze regering Eurostar of andere spoorwegbedrijven kan overtuigen een ommetje te maken naar Brussels Airport.
En wat met Antwerpen. De trein rijdt naast de luchthaven, maar er is geen halte.