
Van de 100.000 reizigers, die maandag hun reis van of naar België dienden om te boeken vanwege de algemene stakingsdag door de vakbonden, had ruim een derde hun reis geboekt via een reisagent. Het kostenplaatje voor de Belgische reissector is niet min: volgens de VVR liep de rekening voor de reisbedrijven op tot minstens 5,5 miljoen euro.
Doordat er maandag geen enkele vlucht vanuit Brussels Airport vertrok en slechts 79 vluchten – ofwel een derde van het totaal – konden landen, moesten heel wat passagiers hun reis een dag vervroegen of verlaten. Brussels Airport meldt dinsdag op haar website dat het een drukke dag is op de luchthaven. Concreet gaat het om 12.000 extra verwachte passagiers. Zondag ging het om 10.000 extra passagiers.
De VVR meldt in een persbericht dat honderden reisagenten zich de voorbije dagen uit de naad hebben gewerkt om de klant zo goed als mogelijk te ontlasten van deze problematiek. Zo konden duizenden reizigers dankzij de vakkundigheid van de reisagent alsnog vertrekken op vakantie.
Hoewel dat laatste goed nieuws is, is het kostenplaatje voor de sector zelf dat allerminst. “De financiële impact wordt momenteel geschat op meer dan 5,5 miljoen euro”, zegt VVR-CEO Koen van den Bosch. “Hotels, vervoersmaatschappijen, reisbegeleiders, enz. in het buitenland hebben geen enkele boodschap aan het feit dat er hier nog maar eens gestaakt wordt. Dat betekent dat zij praktisch geen kosten op zich nemen.”
Stakingskwartaal
Het is echter niet de eerste keer dat de Belgische reissector dit jaar voor eenzelfde uitdaging staat. Ook in januari en februari was het alle hens aan dek bij de Belgische reisorganisaties, toen Brussels Airport zo goed als volledig lam werd gelegd door stakingsacties. Volgens de VVR liepen de kosten in het eerste kwartaal al op tot minstens 16 miljoen euro.
Aangezien de stakingen momenteel buiten het hoogseizoen plaatsvinden, dreigt de situatie uit te draaien op een fiasco als ze worden voortgezet tijdens de zomer. “Het hoeft geen betoog dat wanneer dit tijdens de piekperiodes gebeurt, de impact nog vele malen hoger is en voor ons als sector is dat uiteraard onaanvaardbaar”, aldus van den Bosch.
Geef een reactie