
Iedereen in de luchtvaart is het erover eens dat de uitstoot moet dalen, maar ze lijken het niet eens te zijn over hoe dat moet gebeuren. Als luchtvaartmaatschappijen, overheden en fabrikanten niet samenwerken, dreigt het doel van 2050 om de uitstoot netto nul te maken buiten bereik te blijven.
De International Air Transport Association (IATA), die de meeste luchtvaartmaatschappijen wereldwijd vertegenwoordigt, vertelde onlangs dat het bereiken van “netto nul” emissies in 2050 het doel blijft, ondanks waarschuwingen op woensdag dat de doelen misschien moeten worden uitgesteld. IATA waarschuwde echter tegelijkertijd, dat de sector moeite heeft om het doel te halen.
De waarschuwing komt nadat sommige luchtvaartmaatschappijen in maart hun bezorgdheid uitten over de trage productie van de groenere duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Zonder deze brandstof, zo zeggen ze, kunnen ze hun emissiedoelstellingen niet halen.
“Luchtvaartmaatschappijen zetten zich volledig in om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken, maar dit is een enorme overgang – een die luchtvaartmaatschappijen niet alleen kunnen volbrengen,” stelde een woordvoerder van IATA. “Helaas worden we in de steek gelaten. Regeringen hebben nagelaten om de nodige beleidsondersteuning en financiële ruggensteun te bieden om de SAF-productie op te schalen, ook al hebben ze een draaiboek bij de hand met hoe de wind- en zonne-energie-industrie is uitgebreid.”
Vorige week zei Willie Walsh, directeur-generaal van IATA en voormalig CEO van British Airways, dat de sector achterop raakt. “We moeten de belofte om in 2050 netto nul te produceren opnieuw evalueren, omdat we gewoon niet de steun krijgen die luchtvaartmaatschappijen nodig hebben”, zei hij tegen Reuters.
IATA gaf ook brandstofproducenten en vliegtuigfabrikanten de schuld van de trage vooruitgang. “Ondanks hun beloften hebben grote brandstofproducenten hun investeringen in de productie van hernieuwbare brandstoffen gestaakt of opgegeven”, aldus de IATA-woordvoerder.
IATA wees op een ander belangrijk obstakel: de trage levering van nieuwe, zuinigere vliegtuigen. Deze vliegtuigen zijn naar schatting tot 20% zuiniger dan oudere modellen. Dat zou de uitstoot met hetzelfde percentage kunnen verminderen.
“Fabrikanten hebben problemen met de toeleveringsketen en producten en slagen er niet in de vliegtuigen te leveren die luchtvaartmaatschappijen hebben besteld”, aldus de IATA-woordvoerder.
In februari had Airbus een achterstand van 8.652 vliegtuigen, terwijl Boeing er 6.197 had, volgens Forecast International.
De Aerospace Industries Association, die Airbus, Boeing en andere fabrikanten vertegenwoordigt, zei dat de luchtvaartindustrie en andere belanghebbenden moeten erkennen hoe ingewikkeld het is om vliegtuigen te bouwen.
“We dringen er bij alle belanghebbenden op aan om de complexiteit te erkennen van het voldoen aan en overtreffen van de strenge veiligheidseisen van de wereldwijde lucht- en ruimtevaartindustrie, het maximaliseren van de efficiëntie, terwijl ze ook worden geconfronteerd met complexe regelgeving, wereldwijde economische tegenwind en voortdurende uitdagingen in de toeleveringsketen als luchtvaartmaatschappijen hun vloot updaten”, zei de VP van de Aerospace Industries Association onlangs.
Conclusie: vergeet net zero in 2050 maar. Dat weet iedereen, maar niemand durft het te bevestigen. En met het huidige geopolitieke klimaat lijkt het wel alsof alle “net zero” kreten tot gefluister herleid worden. Wat verbruikt zo’n F35 eigenlijk? Just askin’.
Geef een reactie