
Vandaag verliest Air Belgium de bescherming tegen haar schuldeisers, die werd verkregen door middel van de Gerechtelijke Reorganisatie Procedure, die maximaal één jaar kan duren. Het einde van de procedure werd vandaag vastgesteld door de ondernemingsrechtbank van Nijvel.
De rechtbank zal, via een nog aan te stellen gerechtsmandataris, op zoek gaan naar een overnemer nu de activiteiten van Air Belgium onder toezicht van de rechtbank zijn geplaatst. Een belangrijk onderdeel van zijn of haar rol is het zoeken naar mogelijke overnemers die het bedrijf, geheel of gedeeltelijk, kunnen overnemen om zo een faillissement te voorkomen of de schade te beperken. De gerechtsmandataris moet hierbij niet alleen juridisch correcte stappen volgen, maar ook zorgen voor een transparante procedure. Gedurende dit proces blijft de rechtbank het toezicht houden en beslissingen goedkeuren.
De duur van een dergelijke procedure varieert, afhankelijk van de complexiteit van het dossier en de specifieke omstandigheden van het bedrijf. In sommige gevallen kan het proces zich over enkele maanden uitstrekken, maar het kan ook aanzienlijk langer duren indien er veel schuldeisers of juridische complicaties zijn.
Destijds veroorzaakte de stopzetting van de passagiersvluchten van Air Belgium een schok in de Belgische reissector. Heel wat reisorganisaties werkten nauw samen met de vliegmaatschappij en zagen bovendien, mede dankzij de directe vluchten naar Zuid-Afrika en Mauritius, de boekingen van deze bestemmingen in de lift zitten. Toen deze vluchten permanent werden geschrapt, kostte het veel tijd, geld en moeite om een alternatief te vinden.
Air Belgium is voor net iets minder dan de helft eigendom van de Chinese groep Hongyan, terwijl het overige deel grotendeels in handen is van de Waalse (35%) en Federale overheid via investeringsfonds SFPIM (12,5%).