
Air Berlin vroeg precies zes jaar geleden op 15 augustus 2017 het faillissement aan en verdween daarna van de markt. In februari 2018 zette curator Lucas Flöther “Air Berlin” in de etalage, samen met 180 andere beschermde bedrijfsmerken en ongeveer 1.000 internetdomeinen en e-mailadressen. Maar hij kon geen koper vinden.
Nu, zes jaar later dus, heeft Sundair-oprichter en directeur Marcos Rossello met zijn bedrijf Air 41 alle handelsmerkrechten van Air Berlin overgenomen. Pittig detail: de curator van Air Berlin was ook curator van die andere airline van Flöther, Sundair, toen die bescherming zocht voor schuldeisers tijdens corona. Na de pandemie werd Schauinsland-Reizen meerderheidsaandeelhouder van Sundair.
Het is vandaag niet duidelijk wat de plannen zijn met het merk Air Berlin. Over de overnameprijs worden bedragen gefluisterd van iets boven 100.000 € – volgens de nieuwe eigenaar van het merk is de prijs “meer dan hij wenste te betalen, maar minder dan wat hij denkt dat het waard is.”
Het faillissement van Air Berlin in 2017 was een catastrofe die vrijwel iedereen zag aankomen. Eerst trok Etihad zich terug wegens de “snel verslechterende situatie” bij Air Berlin, na aankondiging van het bankroet stopte de Duitse staat nog 150 miljoen in de onderneming, om te voorkomen dat er overal ter wereld Duitse klanten gestand zouden achter blijven. Het was een hectische periode in de luchtvaart, met gesprekken tussen Air Berlin en Lufthansa en zelfs tijdelijke driehoeksgesprekken tussen TUI, Etihad en Air Berlin over de mogelijke creatie van een pan-Europese airline. Uiteindelijk ging niets door, ging Air Berlin tegen het canvas en werden ex-vliegtuigen van de maatschappijn in de lucht gesignaleerd met ale eigenaars, leasers of onderhuurders onder andere Lufthansa, IndiGo, Virgin Atlantic, Wamos, de Hungarian Air Force en Eurowings.
Voor insiders: wat de nieuwe koper ook met de merk doet, wij willen de gratis curryworsten terug aan boord van de Air Berlin toestellen naar Berlijn, tijdens de ITB!