
De meeste bedrijven hebben een reisbeleid dat gericht is op het beheer van zakenreizen, waarbij kostenbeheersing en richtlijnen voor werknemers centraal staan. Volgens de online enquête van de zakenreisspecialist BCD Travel, waaraan in april 200 reisinkopers wereldwijd deelnamen, zijn zorgplicht, beleidsnaleving en kostenbeheersing de drie belangrijkste prioriteiten van zakelijke reisprogramma’s.
In 2023 scoorden deze drie prioriteiten ook al hoog onder de respondenten, maar ze hebben sindsdien alleen nog maar aan belang gewonnen. Het belang van andere prioriteiten is evenwel licht gedaald. De grootste verschuiving was voelbaar voor “reizigerstevredenheid”, een van de topprioriteiten van 2021 tot 2023. Deze prioriteit viel dit jaar van het podium en strandde op de vierde plaats. Ook betalings- en onkostenbeheer werd minder prioritair beoordeeld dan vorig jaar.
Kostenbeheersing
Meer dan de helft van de respondenten staat op de rem als het op het budget voor zakenreizen aankomt. Dit doen ze door online vergaderingen te bevorderen, niet-essentiële reizen te verminderen, langere maar minder reizen aan te moedigen, en het aantal medewerkers per reis te beperken.
Zorgplicht & beleidsnaleving
Volgens BCD Travel vormt de voorlichting van reizigers de grootste uitdaging bij beleidsupdates, gevolgd door het beheren van uitzonderingen en beleidsregels in verschillende regio’s, en het controleren van beleidsnaleving.
“Reizen voor het werk kan stressvol zijn. Je wilt dat werknemers toegang hebben tot alle middelen die ze nodig hebben om het proces zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken”, aldus Teri Miller, Executive Vice President, Global Client Team bij BCD. “Om die reden is regelmatige beleidscommunicatie zo belangrijk.” Volgens Miller heeft “technologie de communicatie met reizigers gestroomlijnd en manieren gecreëerd voor bedrijven om gemakkelijk relevante, tijdige informatie te verstrekken om reizigers veilig te houden”.
Duurzaamheid stoot vooralsnog niet door
Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker wordt in de branche, zegt minder dan de helft van de respondenten dat duurzaam reizen in hun beleid is opgenomen. Toch verwacht bijna twee derde van de reisinkopers dat duurzaamheid en veiligheid de komende jaren de grootste invloed zullen hebben op hun reisbeleid.
Helemaal onderaan de prioriteitenlijst staan Bleisure (de combinatie van zakelijke reizen met sightseeing), werken op afstand, en diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I).