
Tijdens het UPAV/VVR congres in Portugal herinner ik me opeens een reis in Afrika. We reden per jeep, met een lokale gids, door het eindeloze landschap van de Serengeti. We passeerden een kudde van honderden, misschien duizenden zebra’s. Ik was jong en naïef, en dan stel je soms rare vragen. Dus ik vroeg aan onze gids: “Hoe herkennen die zebra’s elkaar toch, ze zien er allemaal hetzelfde uit?” Hij antwoordde: “Van op een afstand zien zebra’s er hetzelfde uit. Maar als je heel goed kijkt, zie je dat hun strepen heel subtiel verschillen. Zo kunnen ze elkaar herkennen.”
Dat gevoel krijg ik hier tijdens het #BETravelCongress. De congresgangers vormen één groep professionals, waarvan ongeveer de helft een andere moedertaal heeft dan de andere. Maar de sfeer is perfect, de communicatie verloopt zonder enig probleem en de verschillende workshops en keynote sessies worden met aandacht gevolgd. Iedereen kijkt terug op maanden van hard werken (eat your heart out, Paul Magnette: wij werken allemaal hard in de reisindustrie) en we delen allemaal dezelfde cultuur van compromisbereidheid, hetzelfde gevoel voor humor, hetzelfde pragmatisme, en een bepaalde combinatie van nederigheid en fierheid die ons uniek maakt.
Ik heb er wat literatuur op nagelezen voor mijn vertrek naar dit congres. Naar het schijnt geven Vlamingen meer prioriteit aan efficiëntie, en Walen meer aan communicatie en menselijk contact. Eerlijk gezegd: nog niet veel van gemerkt, van dit verschil. Ook: naar het schijnt hebben Vlamingen een meer directe stijl, en brengen Walen hun boodschap wat meer omfloerst en met meer omkadering. Opnieuw: nog niet veel van gemerkt. Er is diplomatie en keiharde directheid tijdens de gesprekken, afhankelijk van de persoon en de boodschap.
Dit congres is wellicht niet representatief voor de echte wereld, want wij delen allemaal één zelfde toerisme microbe. We zijn allemaal op heel wat plekken in de wereld geweest en wij hebben allemaal liefde voor ons vak. Toch is het even deugddoend, je een paar dagen te kunnen onderdompelen in een Belgische toerisme sector die éénheid uitstraalt. Soms moet je naar het buitenland gaan om binnenlandse problemen te relativeren. Groeten uit Portugal.