
200.000 beschikbare stoelen, dat betekent een uitbreiding van de capaciteit tegenover vorige zomer met 35% voor de internationale touroperator Corendon. Die capaciteit wordt geleverd door 3 eigen toestellen, en een stevig contract van zo’n 40.000 seats bij Brussels Airlines – die luchtvaartmaatschappij mengt zich steeds meer in het leisure aanbod, overigens.
Het is Corendon menens met de uitbreiding van de capaciteit op Brussels Airport. Het grote geschut werd dan ook bovengehaald tijdens een persconferentie op Brussels Airport: een inleiding door Arnaud Feist (CEO Brussels Airport), een presentatie door Corendon CEO Steven van der Heijden, en de aanwezigheid van stichter Atilay Uslu en Corendon België MD Yohan De Vlieger.
Arnaud Feist schetste in een korte inleiding de troeven van Brussels Airport, en wees er fijntjes op dat de nationale luchthaven zonder al te grote problemen door de zomerpieken is geraakt, en dat hij er alle hoop op had dat de samenwerking met het federale niveau er onder andere voor zal zorgen dat bij de security ook voor de komende zomer voldoende mankracht beschikbaar zal zijn. “We kunnen extra capaciteit aan” bevestigde de topman.
Feist was uiteraard zeer diplomatisch als hij het over zijn concullega’s had, maar na zijn inleiding werd het duidelijk: Corendon heeft het nu wel gehad met Schiphol. Steven van der Heijden is altijd al een erg direct communicerende manager geweest, maar nu wond hij er helemaal geen doekjes om: Schiphol is volgens hem verworden tot niet meer dan de thuishaven van Air France/KLM, waar andere carriers hoogstens nog “gedoogd” worden. De recente eis tot terugschroeven van de capaciteit voor de meivakantie met 20% is nog maar zeer recent (ja, u leest het goed: de eis om één van de eerste piekmomenten van het zomerseizoen minder dan drie maanden op voorhand met een vijfde te verminderen) was al lang niet meer de laatste druppel: de emmer zat al behoorlijk vol, voor Corendon en hun collega’s.
In de marge van de persconferentie bevestigde Atilay Uslu dat hij met enige verbazing had vastgesteld, hoe gemakkelijk de Nederlandse reiziger de grens oversteekt om vanuit Brussels Airport te vertrekken. “Voor velen is het niet verder dan Amsterdam, en het is zelfs een deeltje van de reis geworden: bij het oversteken van de grens begint het vakantiegevoel al.”
Het mag ook duidelijk zijn dat Corendon België ambitieus is, en met deze capaciteitsuitbreiding begerig kijkt naar marktaandelen van andere spelers. In 2022 werden 150.000 Belgische reizigers vervoerd door Corendon, tegenover 115.000 in 2019. 39% van deze klanten boeken via de retail – een percentage dat gevoelig hoger ligt dan in Nederland. Met de “Platinum” selectie wil Corendon definitief het imago als enkel aanbieder van goedkope reizen van zich afschudden. De brochures reflecteren deze nieuwe onderverdeling, net als de labels “Charming” en “Trendy”. Ook de recente acquisitie “Karin’s Choice” wordt op de Belgische markt gelanceerd – na een geplande rebranding. Steven kon het ook hier even niet laten: “onze brochures zijn gratis voor de reisagent, zoals het hoort”. Een korte sneer naar de Belgische marktleider. Maar wel met de glimlach.
Een belangrijke bestemming is en blijft Curaçao. Met eigen hotels ter plekke, is Corendon vastbesloten ook het Caraïbisch eiland definitief op de kaart te zetten en te houden voor de Belgische vakantieganger. Steven van der Heijden legde uit, hoe de aantrekkelijke utra all inclusive concepten uit de Turkse Corendon hotels, ook werden geïntroduceerd op Curaçao, met veel succes en een hoge klantentevredenheid.
Kortom: deels uit noodzaak maar deels ook uit veroveringszin, versterkt Corendon deze zomer de aanwezigheid en de capaciteit op de Belgische markt. Het bestemmingspalet dat wordt aangeboden is divers. In het volgende print nummer van Travmagazine komen wij met cijfers en details terug op de tijdens deze persconferentie aangekondigde bestaande en nieuwe bestemmingen. En iets over de compatibiliteit tussen onder andere Amerikaanse en Europese vakantiegangers. En over gratis parkeren tijdens de Corendonvakanties, voor de Nederlanders. En over het zelfvertrouwen en de intrinsieke waarde van Corendon vandaag, tegenover het moment waarop de verkoop aan Triton is afgesprongen. Allemaal in het magazine.