
ECTAA, de Europese vereniging van reisagenten en touroperators, organiseert vandaag de Travel Payment Summit in Brussel. ECTAA brengt hiermee reis- en betalingsdeskundigen samen met EU-beleidsmakers en belanghebbenden uit de “Brussel bubbel”. Het levert discussies op over een breed scala aan onderwerpen, variërend van opkomende trends in reisbetalingen tot de laatste ontwikkelingen in regelgeving voor reisbetalingen, marge-optimalisatie, fraudepreventie en cyberbeveiligingsrisico’s. TravMagazine BeLux en Travel 360° zijn mediapartner van het evenement.
ECTAA’s Travel Payment Summit wordt georganiseerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van OTA’s, TMC’s, touroperators, luchtvaartmaatschappijen, betalingsbedrijven en EU-beleidsmakers. Diverse Belgische stakeholders tekenen present. Binnen het labyrint van complexe reis- en betalingsprocessen, doemen regelgevende kaders, met name de EU-wetgeving, op die de toon zetten en richtlijnen geven voor het operationele landschap van de sector.
ECTAA monitort al jaren betalingskwesties in de reissector. Het speelt dan ook een cruciale rol binnen de reisindustrie en de hele reisketting. Betalingen, zowel in B2B- als B2C-scenario’s, hebben een directe invloed op het risicobeheer van bedrijven en beïnvloeden het hele reisecosysteem. Het is ook verweven met andere aspecten zoals klantervaring. Een vakkundige betaalstrategie is niet alleen noodzakelijk voor klanttevredenheid en een beperking van de risico’s, het zorgt ook voor cashflow-optimalisatie en een maximale vrijwaring van de marge voor de reiskantoren.
Wanneer klanten betalingen verrichten met creditcards, worden reisbureaus vaak geconfronteerd met transactiekosten die door de creditcardmaatschappijen en -verwerkers in rekening worden gebracht. “Dit vreet letterlijk aan de winstmarge van de reiskantoren”, laat een van de Belgische aanwezige reisprofessionals optekenen. “Vooral bij transacties met hoge waarden, zoals bij het boeken van luxe reizen of internationale vluchten kan dat stevig oplopen.” Het is belangrijk voor reisbureaus om een evenwicht te vinden tussen het bieden van gemak voor de klant door het accepteren van creditcardbetalingen en het beheren van de bijbehorende kosten om hun winstgevendheid te behouden.
Fraudepreventie en cyberbeveiligingsrisico’s vormen een enorme uitdaging. Naast grote reisondernemingen zijn ook kleinere bedrijven en reisbureaus een mogelijk doelwit van cybercriminelen. Recent nieuws over ernstige cyberaanvallen gericht op de hotelindustrie en luchthavens heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de kwetsbaarheid van de sector voor digitale aanvallen. Refund-fraude vormt een urgente uitdaging in de hotel- en luchtvaartsector, waarbij cybercriminelen steeds inventiever te werk gaan. Een treffend voorbeeld hiervan is het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om vluchtinformatie van Flightradar24 te analyseren, gericht op het identificeren van systematische vertragingen. Deze criminelen volgen vluchten van punt A naar B die aanzienlijke vertragingen oplopen. Vervolgens boeken ze, gewapend met de kennis dat hetzelfde toestel met hoge waarschijnlijkheid vertraagd zal terugkeren van B naar A, een vlucht om zo aanspraak te maken op vluchtcompensatie. Daarnaast is er sprake van interne fraude, waarbij medewerkers van bedrijven betrokken kunnen zijn. Fraudeurs delen onderling ook ‘best practices’. De noodzaak voor snelle en effectieve informatie-uitwisseling binnen de industrie is cruciaal om deze fraude tegen te gaan, echter bemoeilijkt GDPR-wetgeving deze uitwisseling vanwege strenge privacyregels.