
Atout France – The France Tourism Development Agency werkt samen met de overzeese gebieden om hun milieuvriendelijke aanbod te promoten en zich daarmee te onderscheiden.
Tijdens de ‘Outre-mer’ workshop, georganiseerd aan het einde van de IFTM Top Resa beurs in Parijs, hadden de teams van Atout France het genoegen 20 touroperators en 6 journalisten uit 5 Europese landen (België, Denemarken, Zwitserland, Italië, Duitsland) te ontvangen. Zij ontmoetten 60 partners afkomstig uit 5 iconische bestemmingen: Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin, Guyana en La Réunion, met de deelname van Tahiti.
“Met 217 geplande afspraken en meer dan 400 ontmoetingen was dit eerste evenement was een groot succes”, aldus Gisèle Jamin van Atout France in Brussel. “De eerste enthousiaste reacties wijzen op een jaarlijks niet te missen afspraak voor samenwerking en kennisdeling.”
De Belgische delegatie bestond uit vijf vooraanstaande reisorganisaties. Amazing Destinations werd vertegenwoordigd door Laetitia Seegers, BT Tours door Gaetan Iovine, en Karin Roose voor Escape Your Travel. Daarnaast waren ook Barbara Cossement en Frédéric Dekkers van Preference Travel aanwezig, evenals Romuald Coosemans van Voyages Copine – Wanderlust. “Deze Belgische touroperators hebben tijdens het evenement waardevolle contacten gelegd met de verschillende partners en inspiratie opgedaan om hun aanbod verder uit te breiden met duurzame reisopties”, aldus Gisèle Jamin.
Na de impact van de pandemie vormde 2022 een echt keerpunt, dat symbool stond voor het herstel van het toerisme in de Franse overzeese gebieden. In 2023 zette deze positieve trend zich voort. Het aantal vliegtuigpassagiers naar de Franse overzeese gebieden bereikte 4,6 miljoen, een stijging van 11% ten opzichte van 2022. Ook het aantal hotelovernachtingen overschreed de 4,5 miljoen (+5%), terwijl het aantal verblijven in huuraccommodaties met 8% steeg.
“In 2024 zal het toerisme blijven groeien, ondersteund door een aantal gunstige factoren. 2024 is een beslissend jaar om de duurzame aantrekkingskracht van de overzeese bestemmingen te versterken in een steeds concurrerender omgeving”, aldus Jamin. “De aantrekkelijkheid van overzeese bestemmingen als toeristische bestemmingen, evenals de transformatie van hun aanbod om te voldoen aan de eisen van duurzaamheid en opkomende trends, stonden opnieuw centraal tijdens de besprekingen op de vierde editie van het CSTOM (Comité Stratégique du Tourisme en Outre-Mer), dat een echt platform biedt voor uitwisseling, debat en voorstellen voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme.”
Het doel van Atout France is om deze gebieden te ondersteunen bij het vergroten van hun zichtbaarheid door hen te helpen zich te onderscheiden van de concurrentie, hun diversiteit te benadrukken en een voortdurend evoluerend ecologisch aanbod te promoten. Strategische doelstellingen zijn onder meer het positioneren van de overzeese gebieden met een duurzaam ecotoerismeaanbod, het stimuleren van een betere marketing van deze bestemmingen door hun natuurlijke en culturele rijkdom te belichten, en het vergroten van de reisintenties bij zowel consumenten als professionals. Operationeel ligt de nadruk op het ontwikkelen van een verantwoordelijk ecotoerisme-imago en het tonen van de brede waaier aan activiteiten via thematische keuzes zoals wandelen, ecotoerisme, kleinschalige accommodaties en korte ketens.