
Het van oorsprong Duitse AVIAREPS vierde afgelopen jaar zijn dertigjarig bestaan. Het bedrijf, dat wereldwijd vertakt is, heeft inmiddels zijn sporen verdiend met de strategische vertegenwoordiging van luchtvaartmaatschappijen. Doordat AVIAREPS zijn waaier aan activiteiten steeds verder uitbreidt naar andere toerismespelers, valt het bedrijf niet meer weg te denken uit de Belgische reissector.
TravMagazine sprak hierover met Mathias Meere, die in België en Luxemburg de aviation-afdeling leidt, en met Martijn Strijker die als Vice-President in Noord- en West-Europa de strategische lijnen uitzet. “We zijn een hybride speler die zowel luchtvaart als bestemmingen verbindt. Die synergie is onze sterkte.”
Van nichespeler tot marktleider
Wat in 1994 begon als een lokale General Sales Agent (GSA) in Duitsland, is vandaag een globale speler met 74 kantoren wereldwijd en meer dan 25 luchtvaartmaatschappijen in de Benelux-portefeuille. “We begonnen in Nederland in 2004, een jaar later volgde België”, vertelt Strijker. “Vandaag hebben we in de Benelux 25 medewerkers en kantoren in Amsterdam, Diegem en in downtown Brussel.”
De kernactiviteit blijft luchtvaart: AVIAREPS vertegenwoordigt airlines op het vlak van sales, marketing, IT-oplossingen en callcenteractiviteiten. Maar de afgelopen jaren is de portefeuille verbreed naar citymarketing, cruises en autohuur – goed voor zo’n 40 procent. “We willen meer doen dan enkel tickets verkopen”, zegt Meere. “Door onze sterke connecties in de luchtvaart kunnen we ook bestemmingen helpen groeien.”
Een concreet voorbeeld dat die hybride werking helder illustreert, is het recente partnerschap met Live Riga. “We werken al jaren met AirBaltic en Riga is een logische bestemming om verder uit te bouwen”, zegt Meere. “We zetten Riga nu in de markt als MICE-bestemming voor de Benelux, met onder meer een evenement in Antwerpen en Nederland.”
Voorts werd AVIAREPS’ portefeuille de laatste tijd, in het licht van die verbindende werking, dan ook fors uitgebreid. In Nederland kwamen onder meer de toeristische diensten van Monaco en Japan erbij, net als steden als Las Vegas en Orlando. In België ging AVIAREPS een samenwerking aan met de Marne in de Champagnestreek. En over de grenzen van de Benelux heen is het bedrijf sinds kort ook een strategische samenwerking aangegaan met de Spaanse hotelketen Meliá.
Recordjaar en groeiambities
Dat AVIAREPS in 2024 zijn beste jaar ooit beleefde, zette het dertigjarig jubileum extra in de verf. “Onze omzet is gegroeid, ons netwerk is uitgebreid en we hebben meer mensen dan ooit in dienst”, aldus Strijker. “Het toont tevens aan dat we crisisbestendig zijn.”
Volgens Meere ligt de kracht van AVIAREPS in de lokale verankering. “We hebben native salesmensen in elke markt. Daardoor kunnen we snel schakelen en nieuwe klanten meteen introduceren.” Dat bleek recent bij de toevoeging van Air Astana en IndiGo aan de portefeuille. “Indigo is op dit moment nog vooral een binnenlandse speler in India, maar met hun groeiambities naar Europa willen we hen nu al goed positioneren.”
Naast passagiersvluchten zet AVIAREPS ook in op cargo. “Dat is een nieuwe tak binnen het bedrijf”, zegt Strijker. “We zien potentieel in de vertegenwoordiging van vrachtmaatschappijen en logistieke oplossingen.”
Innovatie met Aviahub
Een andere recente vernieuwing is Aviahub, een eigen boekingstool voor reisagenten. “Het systeem is momenteel in testfase, maar binnenkort zouden we live gaan”, zegt Strijker. “Via API’s en NDC-connecties kunnen reisagenten tickets reserveren bij alle airlines in ons portfolio.” Naast boekingen is Aviahub ook een administratieplatform. “Het stroomlijnt de facturatie en vermindert fouten”, vult Meere aan. “Zo wordt het voor reisagenten makkelijker om met onze airlines te werken.”
Daarnaast heeft het bedrijf het AVIAREPS Ecosystem opgezet, een B2B-platform voor marketingdiensten zoals e-learnings en digitale beurzen. En met SmoothTravel, een project in samenwerking met het verkeersbureau van Shanghai, koppelen ze Europese reisbedrijven aan Chinese partners. “China komt stilaan terug als reisbestemming, en wij willen die heropleving mee vormgeven”, aldus Strijker.
AVIAREPS Around the World
Naast sales en technologie blijft persoonlijk contact essentieel. Daarom organiseert AVIAREPS jaarlijks de roadshow ‘AVIAREPS Around the World’. “We zijn gestart in 2017 in Antwerpen en intussen is het een vaste waarde in België, Nederland en Luxemburg”, zegt Meere. “Per dag ontvangen we 100 tot 120 reisagenten.”
Wat begon als een lokaal evenement, wordt nu wereldwijd uitgerold. “We merken dat onze klanten dit format waarderen”, aldus Strijker. “De volgende editie in de Benelux vindt plaats op 30 september (Nederland), 1 oktober (België) en 2 oktober (Luxemburg).”
Het concept? “Een avondformule met een free-flow workshop en een walking dinner”, legt Meere uit. “Reisagenten kunnen in een informele sfeer netwerken met airlines, cruisebedrijven en bestemmingen.” En het speerpunt blijft dat er elk jaar nieuwe partners bijkomen. “Tussen de 10 en 15 nieuwe leveranciers per editie”, zegt Strijker. “Sommigen doen elk jaar mee, anderen wisselen af.”
Lokale verankering als troef
Het succes van AVIAREPS in de Benelux schuilt volgens Meere in de combinatie van een breed aanbod en sterke lokale relaties. “We werken met leisure- en zakenreisagenten, van TUI en Connections tot American Express en BCD.”
Strijker stelt daarenboven dat de marktpenetratie enorm is: “Als een airline ons op 1 februari aanstelt, kunnen we op 2 februari al naar buiten treden.” Die snelheid en flexibiliteit maken het verschil, zeker in een snel evoluerende sector. “We moeten mee zijn met de trends”, zegt Meere. “En dat betekent niet alleen nieuwe airlines binnenhalen, maar ook inspelen op technologische innovaties en strategische samenwerkingen.”
Dat AVIAREPS de komende jaren zal voortborduren op deze synergetische portefeuille, staat voor beide heren buiten kijf. “We blijven bouwen”, besluit Strijker. Onder het motto: “Work hard, play hard – maar vooral work hard.”