
De Lufthansa Groep heeft besloten een milieutoeslag te heffen bovenop de prijs van haar vliegtickets. Vanaf vandaag, woensdag 26 juni, geldt deze toeslag op tickets voor vluchten die vanaf 1 januari 2025 vertrekken vanuit Europa. Daarmee brengt het moederbedrijf van Brussels Airlines zijn milieu-inspanningen, die “jaarlijks miljarden euro’s extra kosten”, voortaan in rekening bij haar reizigers.
De toeslag kan variëren van 1 tot 72 euro. Het prijskaartje wordt bepaald door de afstand van de vlucht alsmede de klasse waarin de passagier vliegt. Zo zal een langere vlucht meer kosten en iemand die in business- of firstclass reist een hogere toeslag betalen. Naast Brussels Airlines vallen ook Swiss, Austrian Airlines, Eurowings en uiteraard Lufthansa zelf onder deze nieuwe regeling.
Bij Brussels Airlines zal een toeslag op lange afstandsvluchten maximaal 36 euro kosten, luidt het bij VRT-NWS. Volgens de woordvoerder van Brussels Airlines zou de toeslag op een vlucht binnen Europa in economy class tot maximaal vijf euro kunnen kosten.
De Lufthansa Group meent jaarlijks miljarden euro’s te investeren in een duurzamere vloot. De toeslag is volgens de luchtvaartgroep nodig om “een deel van de voortdurend stijgende kosten als gevolg van de strengere klimaatregels” te dekken. Vanaf 1 januari 2025 moet er namelijk 2 procent Sustainable Aviation Fuel (SAF) vermengd worden met kerosine. Dat heeft de EU besloten binnen het wettelijk kader van het “Fit for 55”-milieuprogramma. Dit aandeel van de duurzamere, maar ook duurdere brandstof, zal in de loop der tijd toenemen, met als doel dat de Europese luchtvaart in 2050 70 procent SAF gebruikt.
Lufthansa benadrukt dat ook het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waaraan de luchtvaartsector al 14 jaar deelneemt, de kosten voor vliegen verhoogt. Binnen dit systeem moeten bedrijven een emissierecht inleveren voor elke ton broeikasgas die ze uitstoten. Hoewel een deel van deze CO2-certificaten gratis wordt verstrekt, neemt dit aantal geleidelijk af. Hierdoor moeten luchtvaartmaatschappijen steeds vaker extra certificaten op de vrije markt aankopen. Daarnaast draagt ook de deelname aan het CO2-uitstootcompensatiesysteem CORSIA bij aan de stijgende kosten, aangezien dit systeem eveneens werkt met certificaten die financiële lasten opleggen aan de luchtvaartmaatschappijen.