
Elk jaar stromen miljoenen dollars aan investeringen naar startende reisbedrijven.
Bedrijven die zich richten op gastvrijheid, vervoer en het boeken van reizen hebben de afgelopen jaren de top drie voor financiering bezet, maar de laatste jaren zijn twee andere sectoren in het vizier van investeerders gekomen: zakenreizen en de ervaring tijdens de reis.
McKinsey onderzoek zegt dat deze verschuiving een aanwijzing is dat degenen die beslissingen nemen over waar te investeren kansen zien voor innovatie in deze sectoren.
“En het is interessant dat we dit zien op een moment dat zakenreizen tijdens de pandemie bijna nul waren”, aldus Mckinsey.
“Maar we denken dat het ook laat zien hoe investeerders door sommige van deze cycli heen kijken en naar het algemene volwassenheidsniveau of innovatiepotentieel in deze sectoren, ongeacht de economische of sectorale prestaties in een of twee specifieke jaren, wat bemoedigend is.”
Met andere woorden: er is nog steeds bereidheid tot stevige investeringen in de reissector, maar de grote bedragen gaan naar zeer specifieke potentiële verbeteringen in onderdelen die de ervaring van de reiziger rechtstreeks ten goede komen. In het geval van business travel ligt dat net iets anders: dat wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar manieren om de ROI (Return On Investment) van elke zakenreis te meten. Opmerkelijk: ook de CO2 emissie van een zakelijke trip is hier een belangrijk element. Uiteindelijk verwachten heel wat grote corporate bedrijven meer tools die hen zullen toelaten een go/no go te geven voor zakenreizen.