
De curator van FTI Touristik, Axel Bierbach, heeft de merken en domeinnamen van het failliete Duitse reisbedrijf verkocht aan het Amerikaanse adviesbureau FTI Consulting Holdings. Over de verkoopprijs is geen verdere informatie verstrekt.
Met de aankoop wil het Amerikaanse bedrijf onder andere verwarring voorkomen met de eigen naam waarin de letters FTI voorkomen.
Wanneer de verkoop aan de Amerikaanse investeerder Certares in het afgelopen voorjaar was doorgegaan, dan was FTI Group nu een reisorganisatie met een Amerikaanse moeder geweest.
In plaats daarvan worden nu alleen de merkrechten en domeinnamen van FTI, oorspronkelijk ‘Frosch Touristik International’, overgedragen aan FTI Consulting Holdings, meldt het Duitse FVW/Travel Talk.
FTI Consulting kan veel voordeel halen uit het gebruik van de internationale domeinnaam www.FTI.com. Het bedrijf richt zich daarmee op een sterke, eenduidige online aanwezigheid. Specifiekere merken en webadressen, zoals FTI Ferienwelt, zullen waarschijnlijk verdwijnen. Hiermee wordt eventuele verwarring met andere bedrijven, zoals een failliete touroperator, voorkomen.
Het Amerikaanse FTI Consulting, een wereldwijd adviesbureau gespecialiseerd in crisis- en transformatiebeheer, ziet de overname van FTI.com en gerelateerde merken als een strategische zet. Met een omzet van 3,49 miljard dollar en meer dan 8.300 medewerkers in 34 landen is het bureau goed gepositioneerd om internationaal te profiteren van de FTI-domeinnaam. Het gaat hierbij om 46 woord- en beeldmerken, van FTI tot Drive FTI’, en 185 domeinnamen, zoals FTI.com.
De overname van FTI.com en gerelateerde domeinnamen is opmerkelijk, aangezien FTI Consulting zich juist bezighoudt met het ondersteunen van bedrijven die te maken hebben met herstructurering en acute financiële problemen. Insiders spreken van een ironische twist gezien het faillissement van de oorspronkelijke FTI Group in juni dit jaar.
De verkoop heeft directe gevolgen voor zakenpartners die tot nu toe FTI-gerelateerde merken gebruikten. Curator Bierbach adviseert hen nadrukkelijk om te controleren of en hoe lang zij de rechten op deze merken mogen blijven gebruiken. Hij waarschuwt dat mondelinge afspraken of gevestigde gewoontes niet voldoende zijn om dit recht te garanderen.
‘Ik raad alle zakenpartners met klem aan het gebruik van de merken te staken, in ieder geval uiterlijk eind 2024.’ (Foto Shutterstock).