
Ryanair waarschuwt voor een chaotische zomer in het Europese luchtruim als gevolg van de stakingen van Franse luchtverkeersleiders. De Ierse luchtvaartmaatschappij pleit voor “een gegarandeerde minimumdienstverlening” voor overvliegende toestellen en is zelfs een petitie begonnen.
CEO Eddie Wilson verklaarde maandag tijdens een persconferentie in Brussel: “Als we 1 miljoen handtekeningen verzamelen, zullen we de petitie overhandigen aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.” Volgens Wilson vormt het gebrek aan minimumdienstverlening voor overvliegend verkeer een probleem voor zowel de passagiersrechten als het vrije verkeer van personen in Europa.
In de afgelopen weken staakten Franse luchtverkeersleiders herhaaldelijk, voornamelijk uit protest tegen pensioenhervormingen. Ryanair stelt dat hierdoor al meer dan 4.000 vluchten vertraagd en 300 geannuleerd werden, wat resulteerde in ruim 800.000 gedupeerde klanten. Deze week zouden de Franse luchtverkeersleiders opnieuw enkele dagen staken.
Het probleem is dat de Franse luchtverkeersleiders verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het luchtruim in Centraal Europa, dat verder reikt dan alleen de Franse landsgrenzen, en zich uitstrekt tot in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Er bestaat alleen een minimumdienstverlening voor vluchten van en naar Frankrijk, maar niet voor overvliegend verkeer.
“Onze passagiers begrijpen dan ook niet dat een vlucht van Londen naar Milaan twee uur vertraging kan oplopen als gevolg van de stakingen in Frankrijk,” licht Wilson toe. “Zelfs een vlucht van Londen naar Dublin kan worden beïnvloed,” vanwege opgelopen vertragingen van eerdere vluchten.
Deze zomer dreigt een regelrechte chaos, aangezien er geen reservecapaciteit beschikbaar is om vertragingen of geannuleerde vluchten op te vangen, waarschuwt de Ryanair-topman. Hij merkt op dat ook andere luchtvaartmaatschappijen hierdoor zijn getroffen.
Een minimumdienstverlening door de Franse luchtverkeersleiders, of het regelen van het overvliegend verkeer door Eurocontrol, zou het probleem kunnen oplossen. In Italië, Spanje en Griekenland bestaat al zo’n minimumdienstverlening, zegt Wilson.