
De twee belangrijkste maanden van het jaar voor TUI zijn voorbij, en de Belgische marktleider maakt de balans op van het hoogzomerseizoen 2022. Opvallende punten: eindelijk weer een topseizoen, verschuiving naar last minute boekingen, en de rol van de reisagent – weliswaar in een omni-channel omgeving.
De groei tegenover 2021 is uiteraard immens: de grote klassieke vakantiebestemmingen draaiden weer op volle toeren, wat voor TUI resulteerde in een 70% stijging van het aantal vliegvakantie-reizigers in juli en augustus. Autovakanties kenden een stijging van 38%, maar die waren in 2021 al aan het heropleven.
TUI verklaart het succes in 2022 door “Een sterk toegenomen vertrouwen, een veel ruimer aanbod door de heropening van de niet-Europese bestemmingen en het wegvallen van zowat alle restricties”. Het volume zat in de buurt van 2019, maar “Door het iets lager aantal geprogrammeerde vluchten werd het cijfer van de topzomer van 2019 net niet bereikt.” TUI vermeldt niets over vluchtbezettingen, maar we kunnen er van uitgaan dat de loadfactor van de zomervluchten goed tot zeer goed was.
Als je aan de loadfactors een goede prijs kan koppelen, heb je als tour operator een succesoperatie achter de rug. Dit was deze zomer voor TUI het geval. Hoewel de Belg over het algemeen zeer laat boekte, werd er aan vrij hoge prijzen verkocht. TUI: “Vier op de tien boekingen voor de maanden juli en augustus werden pas gemaakt na 15 juni, en dit ondanks het belangrijke nadeel te moeten kiezen uit een schaarser geworden aanbod. ”Conclusie: er werd laat geboekt, maar niet aan “last minute” prijzen. Dat is goed voor het rendement. Men wijst wel op de nadelen van dat late boeken: het beperkt de keuze, en uiteindelijk betaalt men even veel – of méér, als er genoeg vertrouwen is om te prijzen bij hoge bezettingen naar boven te yielden. Concreet: “Op mooie last minute promoties moest de reiziger al zeker niet rekenen. Daardoor was het gemiddelde budget voor een last minute vliegvakantie dit jaar 26% hoger dan tijdens dezelfde periode in 2019: €1248 versus €987.”
TUI vermeldt in het algemene persbericht ook uitdrukkelijk de rol van de reisagent: “Het reiskantoor, tijdens de onzekere coronaperiode een sterk gewaardeerde schakel waartoe de reiziger zich kon wenden met alle vragen, heeft ook deze zomer zijn sterke positie vastgehouden. Twee reizigers op drie deden een beroep op de professionele service van hun reisagent, hoewel steeds meer boekers eerst zelf hun favoriete vakantie al hadden opgezocht op de TUI website. De boeking online maken en afhandelen is voor 35% van de klanten de meest efficiënte optie.”
Conclusie: ook voor TUI pakketreizen is de rol van de reisagent nog lang niet uitgespeeld, in tegendeel. Het is echter belangrijk dat iedereen erkent, dat vandaag de consument alle beschikbare kanalen gebruikt om zich te informeren, te boeken en te reizen. Het mag duidelijk zijn: dynamische reisagenten hebben deze zomer de kans gegrepen om de consument actief bij te staan met raad en daad, en op die manier hun klantenbestand te activeren en te vergroten.
Nog even de citytrips vermelden: hier wordt niets vrijgegeven over stijging of daling van de volumes, maar Parijs wint aan marktaandeel tegenover Londen. Eén woord: Brexit.