
De Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) luidt de alarmbel: de aanhoudende stakingsgolf van vakbonden treft niet alleen de vakanties van tienduizenden Belgen, maar ondermijnt ook de financiële stabiliteit van de Belgische reissector. De beroepsvereniging, die meer dan 600 reisbedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, spreekt van een situatie die “compleet onverantwoord en niet langer aanvaardbaar” is.
Volgens VVR-CEO Koen van den Bosch hebben de vier nationale stakingsdagen in 2025 de reissector al 22,5 miljoen euro gekost. De kosten stapelen zich op door massale herboekingen, overuren, hogere tarieven voor alternatieve vluchten en verplichte terugbetalingen aan reizigers – vaak zonder dat Belgische reisbedrijven verhaal kunnen halen bij hun buitenlandse partners.
“De financiële schade gaat rechtstreeks van de marge van de reisbureaus en reisorganisatoren af”, stelt Van den Bosch. “Onze leden beschikken dankzij de strenge Pakketreizenwet over stevige financiële buffers, maar die zijn niet eindeloos. Als deze stakingsgolf aanhoudt, dreigen bedrijven de wettelijke solvabiliteitscriteria niet langer te halen, wat kan leiden tot gedwongen sluitingen en verlies van werkgelegenheid.”
Chaotische communicatie
De VVR hekelt niet alleen de stakingen zelf, maar ook de gebrekkige communicatie en organisatie vanuit de vakbonden. Zo werd op de vooravond van de jongste actie pas laat duidelijk dat alle vertrekkende vluchten vanuit Belgische luchthavens geannuleerd zouden worden. Reisagenten en touroperators moesten daardoor nachtwerk verrichten om reizen om te boeken of alternatieven te zoeken voor duizenden vakantiegangers.
Zomer onder druk
De VVR maakt zich extra zorgen over de timing van de aangekondigde volgende stakingen, gepland op 20 en 22 mei en op 27 juni – precies wanneer de eerste grote vakantievertrekken plaatsvinden. De sector vreest bovendien dat de stakingsgolf zich zal voortzetten tijdens en na de zomervakantie.
“Vakantiegangers zetten nu al hun plannen ‘on hold’, en dat is nefast voor het herstel van de sector”, waarschuwt Van den Bosch. “Er zijn grenzen aan wat we als reissector kunnen dragen. De overheid en sociale partners moeten zich dringend bezinnen over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die hiermee gepaard gaat.”
Geef een reactie