
Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter trof Marokko zaterdagavond om 23.11 uur (lokale tijd). Volgens het Marokkaans Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (CNRST) lag het epicentrum van de aardbeving in de provincie Al-Haouz, ten zuidwesten van de stad Marrakech.
Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevinden zich ongeveer 630 Belgen officieel in het aardbevingsgebied. Dit zijn Belgen die in Marokko wonen of die hun reis hebben geregistreerd via de website “Travellers Online” van Buitenlandse Zaken. Het aantal Belgen in de regio ligt waarschijnlijk hoger. Er wonen ook Belgen en mensen met de dubbele nationaliteit in de regio.
Touroperator TUI België heeft gemeld dat het momenteel 204 vakantiegangers heeft in Marrakech en 227 in Agadir.
Op dit moment heeft het bedrijf geen weet van gewonden onder deze reizigers. “Onze collega’s ter plaatse hebben de accommodaties bezocht. Tijdens de nacht werden reizigers uit hun hotels geëvacueerd voor een veiligheidscontrole. Alle reizigers konden terugkeren naar hun hotels in Agadir. In Marrakech keren de reizigers geleidelijk terug naar hun hotels,” vertelt een woordvoerster voor TUI België. “Onze teams houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan in contact met reizigers ter plaatse.”
De touroperator verzorgt deze zondag een retourvlucht tussen Zaventem en Marrakech via Agadir. Op het moment dat we dit artikel schrijven, is het toestel vertrokken. Onderstaande tabel toont aan dat het vluchtverkeer op Marrakech Menara Airport normaal verloopt: dit is de stand van zaken van de flight arrivals zondag om drie uur in de namiddag. Ook de Ryanair vlucht gaat normaal door.
Frankrijk is de belangrijkste bronmarkt voor toerisme naar Marokko. Daar zei de beroepsvereniging van TO’s SETO, waarin zo’n 70 van de grootste touroperators van Frankrijk zijn verenigd, zondag dat “klanten die momenteel in hotels in Marrakech verblijven voor zover wij weten geen schade hebben geleden. Het bedrijf voegde eraan toe dat “alle hotel- en toeristische infrastructuren operationeel zijn” en dat de luchthaven van Marrakech sinds zaterdagochtend normaal functioneert. Er kunnen ook vertragingen optreden in de luchtverbindingen met de stad in het centrum van het land.
Wat het toerisme betreft ziet het er naar uit dat zowel in Marrakesh als in Agadir de vakanties normaal zullen doorgaan. De hotelgebouwen zijn over het algemeen van veel betere constructie en stevigheid dan vele privé woningen. De vele geboekte excursies zullen, om begrijpelijke redenen, worden geëvalueerd vooral om zeker de hulpverlening niet te storen.
Toch komen al de eerste oproepen vanuit de toeristische sector om vakanties naar Marokko niet te annuleren. Een lokale agent bevestigde ons telefonisch: “Het is belangrijk dat de toeristen blijven naar marokko komen. Vele mensen zijn immers, minstens voor een deel, afhankelijk van het toerisme. Elke dirham die hier in de komende weken wordt uitgegeven, helpt om het leven weer op te nemen. Trouwens: de traditionele kraampjes op het Djemaa El Fna plein in Marrakech waren zondag alweer vrijwel allemaal operationeel.
Deze kaart geeft een overzicht van de getroffen region, met gradaties van de impact. (Bron: NY Times)
In Marokko is men nu vooral beducht voor naschokken in de getroffen regio. Marokko is een seismisch land. Grote aardbevingen hebben het land in het verleden in rouw gedompeld. In 2004 trof een aardbeving Al Hoceima, in het noordoosten van het land, 628 mensen. En in 1960 eiste een bijzonder dodelijke aardbeving van 6,7 magnitude het leven van 12.000 mensen in Agadir. Maar de regio waar het epicentrum van de aardbeving van 8 september lag, was niet geïdentificeerd als een seismisch gebied met een hoog risico. Zo’n hoge magnitude voor de Hoge Atlas, 6,8, verraste de seismologen.
En het seismische risico werd niet als hoog beschouwd, leggen geologen uit. “Als we de laatste seismische risicobeoordelingen voor Noord-Afrika nemen, kan het gebied waar de aardbeving plaatsvond worden gekarakteriseerd als een ‘laag risico’ zone, een vrij laag ‘seismisch gevaar’ niveau, vergelijkbaar met dat in een groot deel van België.”
Foto © Shutterstock